Nu ook letterlijk alles onder één dak

150 medewerkers, ruim 30 jaar actief en een brede klantenkring: Aarnink Kunststof Kozijnen in Deventer is zeker geen doorsnee bedrijf. Maar dat wil niet zeggen dat men er graag hoog van de toren blaast. Integendeel. Bij de opening van het nieuwe pand in Deventer zei directeur Mark Blom in goed Twents: “In 2012 konden we dit pand al kopen. Het was toen veel te groot en veel te duur. In 2019 was het nog steeds te duur, maar niet meer te groot.”

Managementassistente Monique Poppe is enthousiast over het nieuwe pand, dat slechts 100 meter verwijderd is van de voorgaande locatie. “We beschikken nu over 8.000 vierkante meter productieoppervlakte en hebben daardoor al onze activiteiten in één pand kunnen onderbrengen: showroom, productie, expeditie, montage en service. De showroom is echt prachtig. Alles wat we verkopen, hebben we hier staan.”

Nieuw: van lichtkoepels tot lasmachine
Het pand van Aarnink aan de Paderbornstraat in Deventer is zelf overigens niet nieuw. “We hebben een bestaand pand overgenomen en enigszins omgebouwd.” Wel nieuw zijn de lichtkoepels in de showroom, waardoor er veel daglicht naar binnen komt. “Dat is belangrijk als klanten een product beoordelen, dat straks buiten wordt toegepast.”

Ook nieuw is een aantal machines waarmee de productie naar een hoger niveau is getild. “Zo hebben we een Federhenn voor het vervaardigen van halffabrikaten en een Graf lasmachine waarmee we haaks kunnen lassen. Dat laatste maakt het mogelijk om kozijnen een identieke houtlook te geven.”

Een stukje geschiedenis
Aarnink Kunststof Ramenfabriek zag in 1989 het levenslicht, in de tijd dat het fenomeen ‘kunststof kozijn’ net in opkomst was. In 1999 werd het bedrijf overgenomen en succesvol voortgezet door Jos Blom. Het huidige pand werd in 2019 aangekocht met als doel het bundelen van alle activiteiten die destijds in drie panden waren ondergebracht. In maart 2020 overleed Jos onverwachts aan de gevolgen van corona. Zijn zoons Mark en Stefan, reeds toegetreden tot de directie, zetten het familiebedrijf voort. Eind 2020 kregen zij de sleutel, rond de bouwvak van 2021 was het pand gereed en vrijdag 10 juni jl. werd het officieel geopend in het bijzijn van zakelijke relaties en leveranciers.

De opening leverde enthousiaste reacties op bij de klanten en de leveranciers. “We hebben de productie op die dag operationeel gezet. Klanten kregen zo een kijkje in de keuken en konden zien hoe hun kozijnen hier worden gemaakt. Dat vonden ze geweldig!”

Van alle markten thuis
Welke ontwikkelingen staan er bij Aarnink op stapel? “We gaan hier flink gas geven en de boel op orde houden. Natuurlijk zien we ook wel, dat wat er nu gebeurt in de wereld, impact heeft op de bouw. Maar met ons bedrijf gaat het gelukkig goed. Mede door de inzet op meerdere disciplines kunnen we onze risico’s spreiden.” Sommige bedrijven bedienen één markt, maar Aarnink bedient meerdere markten. Het bedrijf heeft niet alleen zakelijke klanten voor nieuwbouw en renovatie, maar ook particuliere klanten. Daarnaast levert Aarnink landelijk aan grote bouwprojecten. “Bij de particuliere en zakelijke klanten monteren we de kozijnen zelf. Op de grote werken in heel Nederland worden door de opdrachtgevers montageteams ingezet.”

Doe maar normaal
De keuze voor een bestaand pand is volgens Monique een bewuste. “Dat past bij onze filosofie. Aarnink is een degelijk en betrouwbaar familiebedrijf dat wars is van overdaad en uiterlijk vertoon. Ik kan wel zeggen dat we groot zijn geworden door normaal te blijven doen. Iemand die één kozijn wil kopen, moet zich hier net zo welkom voelen als een grote zakelijke klant.”