Dick van den Ende, bestuurslid VvE:
Hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen nu echt?

Bij duurzaam ontwerpen en bouwen is de materiaalkeuze een belangrijke factor. Weet u hoe duurzaam kunststof kozijnen zijn? Misschien wel veel duurzamer dan u denkt …

Kunststof kozijnen hebben een lange levensduur, isoleren uitstekend en staan borg voor energie-efficiency. Bovendien zijn ze uitstekend recyclebaar: tot wel zeven keer! Dat zijn de feiten en die zullen we hieronder toelichten. Maar eerst rekenen we af met een hardnekkige fabel!

In de oceanen drijven geen kunststof kozijnen …

Nogal wat mensen denken dat kunststof kozijnen een bijdrage leveren aan de plastic soep in de oceanen. Dit klopt niet! Plastic soep wordt veroorzaakt door zachte plastics waarvan onder meer boodschappentasjes en andere verpakkingsmaterialen worden gemaakt. Het harde PVC waarvan VEKA kunststof kozijnprofielen maakt, is echter geen bestanddeel van plastic soep. Want kunststof kozijnen komen niet in de oceanen terecht, maar boodschappentasjes en verpakkingen helaas wel.

Niet alle kunststoffen zijn hetzelfde

Het misverstand over harde kunststoffen en zachte plastics is wel te verklaren. Ze zijn immers familie van elkaar. Oorspronkelijk verwezen de termen plastics en kunststoffen naar een groep materialen van synthetische oorsprong, de zogenaamde polymeren. Deze materialen worden geproduceerd door middel van polymerisatie, d.w.z. een opeenvolging van chemische reacties uit organische grondstoffen. De organische grondstoffen zijn voornamelijk aardgas en aardolie. Door verschillende vormen van polymerisatie kunnen kunststoffen met variabele eigenschappen worden geproduceerd: zacht of hard, transparant of niet-transparant, vast of flexibel. Alle verschillende soorten kunststof zijn vertegenwoordigd in de 400 miljoen ton plastic die jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd.

Kunststof in de bouw
PVC (polyvinylchloride) is een kunststof die veel wordt gebruikt in de bouwsector. In verschillende vormen wordt het verwerkt in bijvoorbeeld buizen, vloerbedekking en profielsystemen voor raam- en deurkozijnen. VEKA gebruikt al sinds 1969 hard PVC voor de productie van raam- en deurprofielen. Deze harde vorm heet PVC-U. Dit sterke, vormvaste materiaal is ideaal voor stabiele raam- en deurprofielen. In het productieproces gebruikt VEKA PVC-U in combinatie met een mix van kleine hoeveelheden additieven. Dit zorgt ervoor dat VEKA profielen naast mechanische stabiliteit ook nog andere kwaliteiten hebben. Zo zijn ze ook nog eens slag-, kerf- en slijtvast en tevens bestand tegen uv-straling en chemische milieu-invloeden. Daardoor behouden ze tientallen jaren hun mooie, gladde oppervlak en zijn ze onderhoudsarm.

Lange levensduur

We zeiden het al: niet alle kunststoffen zijn hetzelfde. Dat blijkt heel duidelijk als je naar hun levensduur kijkt, zie de afbeelding.


Verpakkingsmaterialen en gebruiksartikelen hebben de kortste levensduur. Ondertussen hebben ze wel het grootste aandeel (meer dan 60%!) in de totale productie van kunststoffen in de EU. Helemaal aan de andere kant van het spectrum vinden we kunststoffen die decennialang meegaan. Tot deze groep behoren kunststof raam- en deurprofielen. Ze hebben niet alleen de langste levensduur, maar worden ook nog eens gerecycled in een gesloten, geteste en gecontroleerde kringloop.

Hoge thermische isolatie en energie-efficiency

Slecht geïsoleerde ramen zijn allesbehalve duurzaam. Hoewel ramen maximaal 10% procent van het totale geveloppervlak beslaan, gaat maar liefst 45% van de kostbare warmte verloren via de ramen. Met de installatie van nieuwe, sterk isolerende kunststof kozijnen kan de energiebehoefte aanzienlijk worden verminderd – en daarmee ook het energieverbruik en de CO2-uitstoot.

Kunststof kozijnen zijn ook duurzaam, doordat ze tijdens gebruik geen milieuvervuiling veroorzaken. Ze zijn extreem weerbestendig en hoeven, in tegenstelling tot bijvoorbeeld houten ramen, niet geschilderd te worden. Ook zijn ze gemakkelijk schoon te maken; meestal is schoon water voldoende voor het verwijderen van vuil.

Uitstekend te recyclen

Met de Green Deal gaan we in de EU toe naar een circulaire economie die geen grondstoffen verbruikt en geen afval genereert. De kunststof-kozijnenindustrie, met VEKA voorop, geeft hierbij het goede voorbeeld. Doordat producten van PVC-U uitstekend recyclebaar zijn, vermijden we niet alleen verbrandingsafval, maar hebben we voor de productie ook minder nieuwe materialen nodig. Zo besparen we uiteindelijk grondstoffen en emissies.

Onze kunststof producten kunnen al bijna volledig en zonder kwaliteitsverlies worden gerecycled. Als pionier van een gesloten kringloopsysteem heeft VEKA al in 1993 de dochteronderneming Umwelttechnik opgericht. De recyclingdivisie van VEKA beschikt inmiddels over fabrieken in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië en is Europa’s grootste en modernste recycler van oude kunststof kozijnen en productieafval. Elk jaar recyclet VEKA Umwelttechnik op duurzame wijze meer dan 100.000 ton oude ramen, deuren, rolluiken en profielen van kunststof.

Zo werkt VEKA Recycling

In het recyclingproces worden oude ramen en deuren van PVC-U eerst grof versnipperd. Tevens worden andere recyclebare materialen zoals metaal, glas en afdichtingsrubber gescheiden. Het resterende PVC-U wordt vervolgens verder verkleind. Het resultaat is een vrijwel ongemengd recyclaat dat direct te gebruiken is in de productie van nieuwe kunststof kozijn profielen. De materiaalkringloop van dit PVC-U wordt zo gesloten.

Dit levert recycling op

Het proces van recycling kan zeker zeven keer worden herhaald. De inspanningen van VEKA Umwelttechnik hebben tot nu toe de volgende resultaten opgeleverd:

  • jaarlijkse verwerking van 100.000 ton end-of-life PVC-U kozijnen;
  • 25 miljoen end-of-life PVC-U kozijnen gerecycled;
  • 78.000 ton CO2-uitstoot bespaard;
  • 40 miljoen PVC-U kozijnen met recyclaat als basismateriaal geproduceerd. <Zie afbeelding Kennzahlen Recycling>Duurzaam ontwerpen en bouwen? Daar passen kunststof kozijnen bij!
    PVC-U kozijnen worden steeds vaker toegepast in duurzame nieuwbouw. En daar zijn diverse goede redenen voor. Om te beginnen is de prijs aantrekkelijk. Maar ook qua duurzaamheid is PVC-U een aantrekkelijke keuze, dankzij de hoge thermische isolatie, het geringe onderhoud, de lange levensduur en de vrijwel volledige recyclebaarheid. Daar komt bij dat het PVC-U kozijn het enige bouwproduct is waarvoor een gecontroleerde recyclingcyclus is ingericht. Het PVC-U kozijn past dan ook perfect bij duurzaam ontwerpen en bouwen.

Wilt u weten hoe u met VEKA maximale meerwaarde toevoegt aan uw duurzame projecten? Neem dan contact op met Han Temmink: bel 06 26 13 02 91 of mail naar HTemmink@veka.com.