Een kwestie van vertrouwen

André Kuijper (74) woont al sinds 1979 in zijn riante hoekvilla in Castricum. Toen bleek dat de kozijnen van zijn woning niet meer al te best waren, begon hij in mei 2021 aan een zoektocht naar de beste oplossing. Een gedegen voorbereiding van zijn kant zorgde er mede voor dat proces en eindresultaat aan alle verwachtingen voldeden. “Ik had me er goed in verdiept.”

Een aantal weken voor ons gesprek werd er bij André aangebeld door een paar nieuwsgierige passanten. “Ze wilden weten wie mijn kozijnen had geplaatst. Ze vonden ze zo mooi.” Zijn antwoord: “De profielen zijn van VEKA, de kozijnen zijn gemaakt door Luten en Twisk heeft ze geplaatst!”

Eerst oriënteren

“Ik was de kozijnen zat, maar wist niet wat ik allemaal kon verwachten aan hak- en sloopwerk”, vertelt André. “Ik ben toen maar eens gaan informeren bij drie leveranciers van kunststof kozijnen. Dat viel nog niet mee. Eén van hen maakte een offerte voor iets wat ik niet nodig had en een ander kwam met allerlei doemverhalen.” Uiteindelijk viel de keus op Luten uit Akersloot. Bijkomend voordeel was dat Luten met Twisk Bouw uit Castricum werkt. “Daar ben ik heel tevreden over. Als er een probleem is, wordt het door Twisk meteen opgelost.”

André ging vervolgens niet over één nacht ijs bij de keuze van zijn kozijnen. “Ik heb uiteindelijk gekozen voor SOFTLINE 82 in de kleuren 9010 voor de naar binnen draaiende profielen en 7016 (antraciet) met houtnerf aan de buitenzijde.”

Bekend maakt bemind

“De verbouwing is in goede harmonie met Twisk snel geregeld”, zegt een tevreden André. De werkzaamheden startten eerder dan verwacht en het grootste deel was binnen een week gereed. “Twisk heeft niet alleen de verbouwing goed gedaan, maar ook de aanvraag voor de subsidies goed begeleid. Mijn advies is dan ook: werk altijd met een lokale aannemer. Dat is vertrouwd.”

Wim Twisk (56) van Twisk Bouw vertrouwt op zijn beurt weer blind op Luten. “Wij werken al dertig jaar alleen met Luten en dus ook met VEKA. Mijn vader en ik konden al goed opschieten met de oude Luten en nu werken we goed samen met de jonge generatie. Eén keer hebben we een uitstapje gemaakt, maar dat beviel niet goed. Als we een offerte aanvragen of wijzigen, krijgen we die bij Luten bijna altijd dezelfde dag nog. Is de tekening akkoord en de handtekening gezet, dan wordt er een planning gemaakt. Ik weet steeds exact waar ik aan toe ben en mijn klant dus ook.”

Het familiebedrijf Twisk Bouw is al actief sinds 1957. “In 1993 heb ik het bedrijf met mijn broer overgenomen en na wat wisselingen ben ik nu in mijn eentje eigenaar. We zijn wel eens groter geweest, maar sinds de crisis doe ik nu zelf wat ik leuk vind en zorg ik ervoor dat ik plezier in mijn werk houd. We werken alleen in het dorp en kunnen daardoor snel schakelen. Er is altijd wel iemand van ons die even kan gaan kijken wat er moet gebeuren en vaak is dat al een dag later geregeld.”

Schuifpui zonder opstap

De complete verbouwing bestond uit het aanbrengen van spouwmuurisolatie, het vervangen van het balkonhek en het vervangen van de kozijnen en de schuifpui. Dat laatste was wel een dingetje. “In de oude situatie liep de overstap vanuit de tuin gelijk met de plavuizen. Eén van de andere leveranciers die ik had geraadpleegd, zei heel stellig dat ik een opstapje zou krijgen. Om er met mijn rollator en scootmobiel overheen te kunnen, moest ik maar met oprijplaten werken. Twisk kon het nieuwe kozijn gelukkig invloeren en daarna de tegels rond de schuifpui weer opnieuw leggen. Voor de ruimte die daardoor aan de bovenzijde van het kozijn ontstond, werd samen met Luten een goede oplossing gevonden in de vorm van een opzetprofiel.”

Wim: “André had alles zelf al goed doorgenomen met Luten en wij hebben ter plaatse gekeken wat er mogelijk was en of het opzetprofiel wel zou passen.” Vanwege de drukte had Twisk Bouw aanvankelijk wat ruimte in de planning gehouden. “Toen de kozijnen binnen waren, konden we ze echter meteen plaatsen.” Hij herinnert zich dat bij het plaatsen van de kozijnen de onderdorpel beschadigd was geraakt. “We hebben toen bij de aluminiumbouwer een afdeklijst laten maken, zodat je er niets meer van ziet.”

Duim omhoog

De bewonderaars aan het begin van dit verhaal waren niet de enigen. André: “Als ik voor mijn raam sta, zie ik soms voorbijgangers die naar mijn kozijnen kijken, een vierkant maken met hun handen en vervolgens hun duim omhoog doen!”