Nooit meer schilderen en altijd een perfecte look

De familie Freriks heeft een vrijstaande semibungalow in Heiloo, waarvan het merendeel van de houten kozijnen en het glas aan vervanging toe was. De familie wendde zich tot Frans Tellekamp van Tellekamp Bouw- en Timmerwerken in Limmen. “Hun wensen waren duidelijk: upgrading van de woning zowel qua uitstraling als qua (geluids)isolatie, minder onderhoud – nooit meer schilderen! – en meer comfort.”

Met dit wensenpakket kwamen twee opties in aanmerking: kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. Tellekamp: “Ik heb ze ervan overtuigd dat kunststof om meerdere redenen de voorkeur verdient. Met kunststof kun je namelijk de kozijnen echt op hout laten lijken. Bovendien isoleert kunststof beter en is het prijstechnisch voordeliger.
Na een bezoek aan Luten Kozijnen in Heiloo was het duidelijk: dít wordt het.
Omdat de familie Freriks voor triple beglazing koos, was het extra voordelig; op de manuren voor het plaatsen van de kozijnen was namelijk slechts 9% btw van toepassing. Ook konden zij profiteren van een subsidieregeling voor deze isolerende maatregelen.

Isolatie: optimaal rendement
Tellekamp werkte het project uit. Met zijn specificaties vervaardigde Luten de kunststof kozijnen op basis van het SOFTLINE 82 NL profiel van VEKA. Vervolgens gingen de mensen van Tellekamp aan de slag. “We hebben zoveel mogelijk gewerkt volgens de principes van luchtdicht bouwen. Dat hield o.a. in: afpurren achter het stelkozijn en compriband gebruiken tussen stelkozijn en gevel. Daardoor konden we voldoen aan de opdracht: een optimaal rendement behalen.

Uitstraling verbeterd
Tellekamp en zijn mensen werken graag voor particulieren. “Dat is heel afwisselend en leuk, want 9 van de 10 keren krijgen we de opdracht om de woning mooier te maken.” Ook hier was dit het geval. “De familie Freriks wilde de uitstraling van de bungalow verbeteren en daarbij de bestaande kleurstelling – antracietgrijs – handhaven. Ook daaraan konden we voldoen. Zo hebben we onder de nieuwe kunststof kozijnen Belgische hardstenen raamdorpels aangebracht. Deze raamdorpels zijn geolied, waardoor ze bijna zwart zijn en mooi combineren met het antracietgrijs van de kunststof kozijnen aan de buitenkant. De kozijnen aan de binnenkant zijn wit.”

Opvallende deurpartij
Nieuwe elementen versterken de hoogwaardige uitstraling van de woning. Opvallend is bijvoorbeeld het hoekkozijn, dat er strak uitziet. “Hierbij hebben we een antracietgrijs Keralit dakrandprofiel gebruikt als koppeling tussen twee kozijnen. Dat werkt perfect, ook omdat de kleuren van VEKA en Keralit exact overeenkomen.” Antracietgrijze Keralit dakrandprofielen zijn ook toegepast bij de kozijnen op de bovenverdieping. “Hier zorgen ze ervoor dat de kozijnen aansluiten op de bestaande gevelbetimmering.” Een echte blikvanger is de nieuwe, vleugeloverdekkende deurpartij, vindt Tellekamp: “Een smaakvolle keuze van de opdrachtgever!”

Nieuwe opdrachten
De familie Freriks is enthousiast en tevreden. “Het eindresultaat klopt met het plaatje dat ze voor ogen hadden.” Dat een broer uit Limmen van de heer Freriks vervolgens ook met Tellekamp in zee is gegaan, is dan ook niet toevallig.

Ontwikkeling
Tellekamp Bouw- en Timmerwerken is in 1993 opgericht. “Met Gerard Luten, de vader van de huidige eigenaar van Luten Kozijnen, ging ik destijds kozijnen monteren. Toen Luten zich volledig op de productie van kozijnen ging richten, zijn de montagewerkzaamheden helemaal bij mij gekomen. Ik ben me toen volledig gaan richten op de nieuwe markt voor kunststof kozijnen.” Van alle opdrachten voor opbouw, aanbouw of renovatie van woningen wordt inmiddels 90% met kunststof kozijnen uitgevoerd. Tellekamp gebruikt hierbij uitsluitend VEKA profielen. “Ik heb wel eens naar alternatieven gekeken, maar daar word ik niet gelukkig van.” Tellekamp voert af en toe projecten voor zakelijke opdrachtgevers uit, maar veruit de meeste opdrachten komen van particulieren en VvE’s. Het bedrijf profileert zich als dé specialist voor verbouwingen en het plaatsen van kunststof kozijnen in de regio Groot-Alkmaar. De ontwikkeling van het bedrijf gaat gelijk op met de opmars van het kunststof kozijn. “Vier jaar geleden hadden we elke dag zo’n vier man aan het werk, nu zijn dat er al tien. De locatie waar we vier jaar geleden naartoe verhuisden, is alweer te klein. Dat komt door het kunststof kozijn, daar zit nog steeds ontwikkeling in!”