“Ik wil altijd winnen”

Het dorp waar hij woont, ademt rust. In werk en hobby’s is Niklas Putter echter allesbehalve rustig. De 40-jarige ordervoorbereider bij Luten Kunststof Kozijnen Fabriek in Akersloot wil actie!

In het landelijke Akersloot is hij geboren en getogen, net als zijn vrouw. Ze wonen er met hun zoons (11 en 7) en dochter (bijna 2). Zijn en haar ouders leven er ook al vele jaren. “Het is prettig wonen”, zegt Niklas. “En Schiphol, het strand, Amsterdam en Alkmaar zijn dichtbij: met de auto ben je er zo.”

Voetballen en wielrennen
Werk en gezin vragen de nodige tijd, maar voor hobby’s blijft genoeg tijd over. “Om de conditie op peil te houden, fiets ik met vrienden in de sportschool. Ook maken we fietstrips, bijvoorbeeld in de Pyreneeën.” In het weekend is hij vaak op het voetbalveld. “Op zaterdagochtend spelen m’n zoons. Zelf speel ik op zondag, met een vriendenteam van jongens die vroeger in de selectie van Meervogels ‘31 voetbalden.” Nog even fanatiek als toen: “We willen elke zondag winnen.” Hij wil trouwens altijd winnen. “Een voetbalwedstrijd, een bordspel of een muziekquiz: dat maakt niet uit. Het is leuk om te spelen met vrienden die dezelfde mentaliteit hebben. Met een biertje erbij, dat maakt het nog gezelliger!”

Doorzetter
Naar voetbal en wielrennen kijkt hij ook graag. “Mijn favoriete club is Ajax, al van jongs af aan.” Voetbalidolen heeft hij niet, maar in het wielrennen springt Matthieu van der Poel eruit. “Hij heeft lak aan traditionele wielerwetten. Hij gaat er vol voor en ziet wel waar het schip strandt.” Er vol voor gaan en niet opgeven is ook typerend voor Niklas zelf. “Op het voetbalveld strijd ik tot de laatste minuut. En fietsen in de Pyreneeën, daar heb je ook doorzettingsvermogen voor nodig.” Een andere goede eigenschap: “Ik ben eerlijk en open. Ik waardeer het als mensen er niet omheen draaien, maar recht voor z’n raap zijn. Mijn vrouw en m’n vrienden hebben dat ook. Je weet wat je aan elkaar hebt.”

Andere eigenschappen
Ongeduld is een minder goede eigenschap. “Als die mannen thuis op de bank zitten en ik al een paar keer iets heb gevraagd en zij net doen of ze gek zijn: dan ben ik er klaar mee. Of als we met voetballen achter staan en de tegenstander gaat vertragen: daar zeg ik direct iets van.” Hij kan chagrijnig worden als dingen niet gaan zoals gepland of bedoeld. “Gelukkig duurt dat niet lang. Mijn vrouw heeft dat niet. Zij heeft meer geduld met de kinderen en is eigenlijk nooit chagrijnig.”

Eropuit
In zijn vrije tijd luistert Niklas graag naar rockmuziek. “Ik houd bijvoorbeeld van Pearl Jam, Foo Fighters, Editors en Muse. Maar ook van oudere bands als The Stones en Led Zeppelin.” De liefde voor muziek is hem met de paplepel ingegoten, vooral door z’n moeder en oom. “Met m’n ouders, zus en vrienden pikken we af en toe een concertje, in de Ziggodome of Paradiso. En op verjaardagen en feestjes staat de muziek altijd aan.”
Naar uitjes, zoals de vakanties met het gezin, kan hij echt uitkijken. “Eerst gingen we vaak met de auto naar een camping, maar de laatste jaren hebben we vliegvakanties gehad, o.a. naar Kreta, Lanzarote en Menorca.” Warme bestemmingen zijn favoriet: Spanje, Zuid-Frankrijk en Griekenland. “Wel telkens naar een andere plek, want we willen steeds iets nieuws zien.”

Werken
Min of meer toevallig kwam Niklas terecht bij Luten Kunststof Kozijnen Fabriek, het door z’n schoonvader opgerichte bedrijf, dat nu door zijn zwager en schoonzus wordt geleid. “Vanaf mijn negentiende heb ik elf jaar bij Grontmij in Alkmaar als systeembeheerder gewerkt.” Na een reorganisatie was hij ‘in between jobs’. “Mijn zwager zei: ga hier aan de slag, dan kun je ondertussen een andere baan zoeken. Ik begon in de productie met het maken van kunststof kozijnen. Daar kon ik m’n ei in kwijt: doorwerken in een hoog tempo.” Na een jaar of vijf nam Niklas op kantoor steeds meer taken over van zijn schoonvader, die zich geleidelijk uit het bedrijf terugtrok. “En omdat het bedrijf door blijft groeien, werk ik nu fulltime op kantoor.” “Mijn hoofdtaak is het maken van calculaties voor de offertes aan onze klanten.” Dat hij productie-ervaring heeft en in zijn eigen huis met z’n schoonvader kozijnen op basis van VEKA profielen heeft geplaatst, komt soms goed van pas. “Als het nodig is, kan ik klanten ook adviseren.”

Toekomstplannen
Het werken in het familiebedrijf bevalt goed. “Werk en privé kan ik prima scheiden. Als ik vrijdagmiddag de deur dichttrek, is het weekend. Dan beginnen we maandagochtend gewoon opnieuw.” Kan je zeggen dat hij het werk benadert zoals zijn sporten? “Zeker. Ik houd van hard werken en heb meer dan genoeg te doen. Maar ik werk om te leven, niet andersom.”
Plannen voor de lange termijn maakt hij niet. “Ik heb geen lijst met dingen die ik nog allemaal wil doen. Ik kijk niet te ver vooruit; mijn vrouw trouwens ook niet.” Voor de directe toekomst heeft hij wel een wens: hoe eerder het bedrijf overgaat naar het ruime, nieuwe pand dat nu gebouwd wordt, hoe beter. “In het huidige pand zitten we klem.” En verder? “Ik hoop met gezin, familie en vrienden nog heel veel jaren plezier te maken.”