Communicatie succesfactor bij verduurzaming 150 woningen in Hengelo

Verduurzaming is voor Bouwonderneming Oude Wolbers een belangrijk specialisme. “We willen daar echt goed in zijn”, zegt Bart Oude Wolbers, directeur van het familiebedrijf in Borne. Wat daarbij komt kijken, licht hij toe aan de hand van een recent project.

In opdracht van woningcorporatie Welbions worden in Hengelo 150 De Jeu-woningen verduurzaamd. “De woningen zijn genoemd naar de gemeentearchitect die ze destijds heeft ontworpen. Ze worden geüpgraded naar een A-label.” Voor Welbions worden vaker verduurzamingswerkzaamheden verricht. “Dat doen we in het kader van zowel service als onderhoud: van het slot op de deur tot en met complete woningen.”

Intensief project
Het project omvat de wijken Hunenborg, Nijhofshoek en Zwavertshoek. “Op dit moment zijn we in de Zwavertshoek nog aan het werk. De woningen in de andere twee wijken zijn stipt volgens planning opgeleverd. In alle woningen heeft Oude Wolbers eerst een asbestsanering uitgevoerd. “Elke woning krijgt een nieuw dak en een nieuwe gevel met kunststof kozijnen. De vloer op de begane grond wordt nageïsoleerd. Ventilatiesystemen en verwarming worden vervangen. Verder worden badkamer, keuken en toilet gerenoveerd.”
In het project is gekozen voor de toepassing van kunststof kozijnen vanwege het onderhoudsarme karakter ervan. De gevelelementen worden in de timmerwerkplaats van Oude Wolbers gemaakt, met de kunststof kozijnen erin. In de door Weneko gemaakte kunststof kozijnen is het VEKA profielsysteem SOFTLINE 82 NL RETRO met inbouwdiepte 116 mm toegepast.
De nieuwe daken vormen een technische uitdaging, zegt Oude Wolbers. “De opdracht is om ze op gelijke hoogte te houden met de daken van de koopwoningen. Hiervoor is een scharnierdak op maat ontwikkeld, dat ervoor zorgt dat na het plaatsen van de isolatieplaten alles nog steeds op één lijn ligt. Je ziet dus wel nieuwe dakpannen, maar geen verspringing in het dakvlak.”

Logistiek: strak op schema
Speciale aandacht vraagt ook de logistiek. “Het betreft versnipperd bezit, met huur- en koopwoningen naast elkaar. De straten zijn best smal en er moet behoorlijk wat materiaal aan- en afgevoerd worden. Bovendien blijven de woningen bewoond, terwijl er wordt gewerkt.”
Om tijdverlies door vorst te voorkomen, is vooruitgewerkt. “Achteraf gezien was dat niet nodig geweest. Vóór de start van het project wist elke bewoner tot op de dag nauwkeurig wanneer onze mensen zouden komen. En nu, 45 weken later, zitten we nog steeds precies op schema.”

Communiceren met bewoners en omgeving
Een ander aspect waaraan veel zorg wordt besteed, is communiceren. “Niet alleen met de bewoners van de huurwoningen, maar ook met de omgeving, de eigenaren van de koopwoningen. Zij ondervinden er overlast van en schieten er niets mee op. Er wordt tijdig gevraagd of ze even niet voor hun huis willen parkeren, wanneer er materiaal wordt gebracht of een kraan wordt geplaatst.”
De medewerkers die de verduurzamingsprojecten uitvoeren, doen dat netjes. Het bedrijf laat hen hiervoor trainen. “Een communicatiedeskundige komt bijvoorbeeld uitleggen wat houding en gedrag doen en welke verwachtingen er leven. Wat zeg je wel en wat niet? Welke vragen beantwoord je wel en wat leg je terug bij de uitvoerder?” Oude Wolbers houdt de vinger aan de pols; in elk project wordt de bewonerstevredenheid gemeten. “Met een vragenlijst toetsen we op een aantal aspecten, zoals informatieverstrekking, kwaliteit, netheid van werken en medewerkers, afhandeling, uitvoering en voorbereiding. In dit project scoren we tot nu toe een 8,1 gemiddeld.”

Blijven leren
De ontwikkelingen in verduurzaming gaan steeds verder en Oude Wolbers gaat daarin mee. “In Enschede zijn we bijvoorbeeld betrokken bij een pilotproject over circulair renoveren. In een ander pilotproject onderzoeken we de mogelijkheden van het isoleren van compartimenten van de woning, in plaats van de hele schil.” De juiste mensen aantrekken is ook belangrijk. “We zoeken mensen die het leuk vinden om een woning naar een hoger niveau te trekken, daar verstand van hebben en het kunnen. We hebben ze ook wat te bieden: uitdagend werk met veel vrijheid en verantwoordelijkheid. We werken namelijk met kleine, zelfsturende teams.” Een aanpak die werkt volgens Oude Wolbers: “Mensen vragen me wel eens: waarin onderscheiden jullie je dan? Dan zeg ik: wij doen dit soort projecten geruisloos. Maar zeggen ze, dat doen anderen toch ook? Misschien, zeg ik dan, maar ik hoor ook andere verhalen.”