“Naar Dubai, een eigen huis en …”

Ze zijn begin twintig. Ze gingen allebei een nieuwe uitdaging aan: aan de slag in de kunststofkozijnenbranche. Demir Yozgat en Joey Vissers vertellen hoe dat bevalt en wat hun ambities zijn.

D&I Kozijnen in Maasbommel werd 4 jaar geleden opgericht door Yasin Yozgat. Zijn zoon Demir had er aanvankelijk niet veel mee. “Van m’n vader hoorde ik wel steeds meer positieve verhalen en ik hielp af en toe al mee. Toen ik vorig jaar de opleiding commercieel medewerker had afgerond, besloot ik hier aan de bak te gaan. Ik wilde even stoppen met studeren om te kijken of het echt iets voor me is.” Joey: “Demir is een goede kameraad van mij. Hij vroeg of ik een keer wilde komen helpen. Dat leek me wel leuk. Daarna ben ik gebleven.”

Joey werkt vooral buiten: oude kozijnen vervangen en nieuwe kozijnen monteren. Het werk leerde hij van Yasin, Demir en de praktijk. Af en toe helpt hij mee bij de productie: “Vorig jaar heb ik het diploma helpdeskmedewerker ICT gehaald. Maar de hele dag achter een computer werken beviel me niet. Dus was ik aan het zoeken: wat wil ik dan wel doen? De werksfeer hier is gezellig. Werken met m’n handen is leuk. Als ik aan het eind van de dag terugkijk op het werk dat is gedaan, geeft me dat een goed gevoel!”

Aanrader
Demir werkt in de loods: hij maakt kunststof kozijnen, draaikiepramen en kunststof deuren. “Ik doe alle werkzaamheden: van het zagen van het profiel tot en met het afwerken van het eindproduct. Daar bestaat geen opleiding voor: ik heb het vooral geleerd van m’n vader.” Veel overeenkomsten met zijn opleiding commercieel medewerker zijn er niet. “Al moet je ook met getallen kunnen werken; afmetingen berekenen en zo. Waarom dit werk me ligt? M’n vader is heel goed met z’n handen: volgens mij heb ik dat geërfd.”

Kunnen ze dit werk aanbevelen aan leeftijdgenoten? Demir: “Ja. Want als je leergierig bent en echt wilt weten hoe dingen werken, dan kom je daar vrij snel achter.” Zelfstandigheid is ook een pluspunt. “De geplande dagproductie moet worden gehaald, maar ik deel het werk zelf in. Als ik dorst heb, pak ik even een drankje.” Joey: “Monteren betekent dat je naar huis gaat als het werk af is. De ene keer is dat 18.00 uur of eerder, maar soms wordt het 20.00 uur. Ik ga met plezier naar m’n werk. Als je niet achter een bureau wilt zitten, is dit zeker een aanrader.”

Ambities
Wat zijn hun plannen? Joey: “Hopelijk blijf ik bij D&I Kozijnen werken. Volgens mij kan ik verder komen in de bouwwereld. Misschien leidinggevende worden: mensen inwerken en samen met m’n team gaan monteren: dat lijkt me leuk.” Demir gaat zeker verder in de kunststof kozijnenbranche. “Een eigen filiaal openen en later m’n vader opvolgen: dat zijn de plannen.” Zijn vader is alvast supertrots. “Ik wil er echt voor gaan. Zowel de nieuwbouw- als de renovatiemarkt heeft veel potentie. Kunststof kozijnen isoleren uitstekend en zijn duurzaam. Ik ben ervan overtuigd dat je beter kunststof kozijnen dan kozijnen van aluminium of hout kunt nemen. En kunststof kozijnen hebben ook betere looks.” Gaat hij later ook projecten en klanten binnenhalen? “Ja. Dan komt m’n opleiding toch van pas. Ik heb geleerd welke strategieën je in verkoopgesprekken kunt toepassen.”

Gevolgen van corona
Welke impact heeft het coronavirus op hun werk? Joey: “Als klanten dat willen, dragen m’n collega’s en ik een mondkapje. Van de meeste klanten hoeft het niet. In die situaties bekijken we of we de 1,5 meter afstand kunnen waarborgen. Als dat kan, dragen we het niet. Eén keer belde een klant af, omdat er iemand in huis corona had. Dat project hebben we later gedaan. Zelf hebben we nog geen last gehad van corona.” Demir: “In de productieloods speelt het niet. Verder werkt deze tijd in ons voordeel. Mensen sparen veel. Geld dat ze anders aan een vakantie zouden besteden, investeren ze nu in hun eigen huis. Daardoor hebben wij meer werk.”

Impact privé
Hoe beïnvloedt corona hun privéleven? Joey: “Even winkelen in de stad gaat nu niet. Maar verder is er niet zo veel verschil. Ik ga nog steeds buiten sporten; ik doe al een paar jaar aan calisthenics. Daarnaast game ik online met vrienden, ondertussen praten we met elkaar. M’n vriendin zie ik regelmatig en in het weekend ga ik vaak naar m’n zus. De contacten zijn wel wat minder, maar dat komt ook doordat ik nu vijf dagen per week werk. In het weekend pak ik ook m’n rust.”
Demir: “Minder winkelen, geen dagjes uit naar een andere stad: net als iedereen heb ik daar last van.” Naar de sportschool is er ook niet bij. “Sporten is nu vooral kozijnen boven m’n hoofd tillen. Met m’n vriendin dingen ondernemen mis ik heel erg. We gaan bijvoorbeeld graag uit eten.” Hij heeft wel een nieuwe hobby gevonden: cryptogeld. “Ik heb € 50 geïnvesteerd in bitcoins; dat is nu € 350 waard.”

Straks …
Stel: de regering heft de lockdown en de avondklok per direct op. Wat is het eerste dat ze doen? Demir: “Als het mooi weer is, gaan we met een hele hoop vrienden en vriendinnen barbecueën op een strandje.” Joey: “Ik ga ’s avonds wat later sporten en trek een koud flesje bier open.” Wat zijn hun toekomstplannen? Joey: “Ik ga sparen voor een huis. Ik wil het zelf kopen en op m’n eigen naam zetten. Zodat ik nooit afhankelijk ben van degene met wie ik een relatie heb.”

Zodra het leven weer normaal is, zal Demir op vakantie gaan. Als vakantiebestemming staat Dubai hoog op z’n verlanglijst. “Die welvaart bewonder ik.” Verder: “Snel m’n rijbewijs halen, een bedrijfsbus aanschaffen en misschien als zzp’er onder de naam van m’n vader gaan werken.”
Kinderen, denken ze daar ooit aan? Joey: “Zoals het nu is, zou ik geen kinderen willen. Maar het hangt ook af van de situatie. Ik wil niet dat mijn kinderen in een soort achterstandswijk opgroeien. Maar als ik alles op orde heb en in een fatsoenlijke buurt met goede omstandigheden woon, ligt het anders.” Demir: “Ik wil financieel onafhankelijk zijn, dan kan ik kinderen een goede plek geven. Zelf kom ik niet uit een supergeweldige buurt. Ik zou een omgeving kiezen waar je niet te veel rekening hoeft te houden met anderen, maar meer voor jezelf kunt gaan.”

Tot slot, zijn ze positief over hun toekomstmogelijkheden?
Joey: “Doordat ik nu weet wat ik wil, ben ik een stuk positiever geworden. Ik maak me wel zorgen, want de huizenprijzen worden steeds hoger. Maar ik ga er alles aan doen om m’n eigen huis te krijgen, gewoon door hard te werken.” Demir: “We zijn geen types die na een nederlaag bij de pakken gaan neerzitten. Van een fout kun je leren, zodat je ‘m de volgende keer niet hoeft te maken. Ik wil de toekomst optimistisch bekijken.”