“Met mannen heb je minder geneuzel”

Beslissingen hebben soms onvermoede gevolgen. Neem Jeanet Ruwhof. Met een kersvers middelbareschooldiploma op zak solliciteerde ze in 1992 naar een baan in de kunststofkozijnenbranche. Dat ze 28 jaar later nog steeds met veel plezier in deze branche zou werken, had ze destijds nooit kunnen bedenken.

“Ik zag een vacature van een fabrikant van kunststof kozijnen. Het bedrijf sprak me aan. Waarom? Misschien omdat ik van m’n vader affiniteit met de bouwwereld heb meegekregen. Hij was meewerkend uitvoerder bij een aannemer. Thuis sprak hij vaak over z’n werk, met enthousiasme.”

De aanhouder wint
Bij die eerste werkgever werkte ze 14 jaar. Eerst als receptioniste en later als secretaresse, totdat het bedrijf failliet ging. “M’n collega Marko Sheridan vond werk bij Weneko. Ik dacht: misschien is dat ook wat voor mij.” Op haar open sollicitatie kwam geen reactie. Ze bleef echter geregeld naar Weneko bellen en uiteindelijk, een jaar later, werd ze uitgenodigd. “Ze wilden toch eens praten, omdat ik me bleef melden.” Het werd een goed gesprek. Einde van dat jaar ging haar voorgangster bij Weneko met pensioen en had ze weer een baan. “Parttime, want onze twee zoons waren nog jong. Wanneer ze uit school kwamen, was ik thuis.” Gaandeweg werd het aantal uren uitgebreid. “Tot de vraag kwam of ik fulltime wilde werken. Toen mijn man en ik daar een formule voor hadden gevonden, heb ik ja gezegd. Nu wil ik niet anders meer!”

Werken met mannen
Wie Weneko belt, krijgt Jeanet aan de lijn. Daarnaast vervult ze administratieve taken en is ze betrokken bij de serviceplanning. En als het bedrijf bij gebeurtenissen als huwelijk, geboorte en overlijden zijn betrokkenheid bij medewerkers toont, regelt zij dat vaak. Dit jaar vierde ze haar 12,5 jarig jubileum bij Weneko, waar het merendeel van de medewerkers man is. Werken in een mannenwereld, hoe is dat? “Heerlijk! Met vrouwen werken gaat ook hartstikke goed, maar het is anders. Vrouwen letten meer op elkaar en op een gegeven moment gaat het dan ook over randzaken. Mannen zijn directer, daardoor heb je minder geneuzel.” Ook sportief heeft ze graag met mannen van doen. Zo volleybalt ze in een gemengd recreantenteam.” Is het geen probleem dat mannen meer kracht hebben? “Dat is juist prachtig. Je weet dat het anders en harder gaat. Dat is een keus: je doet mee of niet!” Winnen is het doel: “Ik ben retefanatiek. Het is mooi om als team voor een goed resultaat te gaan.” Het sociale aspect is ook belangrijk. “Buiten het veld praten we met elkaar over hoe het reilt en zeilt in ons leven.”

Impact van corona
Ze sport en beweegt graag. “In het weekend wandel ik vaak, ook omdat het volleyballen stilligt. Mountainbiken heb ik opgepakt, omdat m’n jongste zoon laatst vroeg of ik eens mee wilde gaan. Dagelijks fiets ik naar het werk; dat is ook fijn om het hoofd leeg te maken. En ik ga graag met m’n vader de pony’s trainen. Helaas kan dat nu niet wegens corona. Hij heeft als menner vierspanwedstrijden gereden. Ik maakte deel uit van zijn team: dat was kicken!”

Corona heeft een grote impact. “Mijn man en ik spreken wel eens af met een stel. Maar op stap gaan met een vriendengroep, uitgaan met vriendinnen of een borrel met collega’s: dat is nu helemaal nul.” Hoe is het voor hun zoons, 19 en 17 jaar oud, die ook niet uit kunnen gaan? “Het is even niet anders, zegt de jongste. Ze houden zich allebei netjes aan de regels en zeuren niet. Ik sta ervan te kijken hoe makkelijk ze ermee omgaan.” Overigens heeft hun gezin geluk, zegt ze. “We kunnen alle vier gewoon naar werk of stage gaan en hoeven niet thuis te werken. Anders zou mijn wereldje heel klein zijn. Daar zou ik somber van kunnen worden.”

Verantwoordelijkheidsgevoel
Werken bij Weneko is meer dan gewoon een baan. “Dat komt door de collega’s. We hebben een geweldig team en de sfeer is goed. Als we een borrel of een uitje met overnachting hebben, is iedereen van de partij.” Wat vinden ze op het werk haar beste eigenschap? “Dat zou je mijn collega’s moeten vragen. Ik denk zelf mijn verantwoordelijkheidsgevoel. En het sociale ook wel.” Waar blijkt haar verantwoordelijkheidsgevoel uit? “Als iemand een vraag heeft, probeer ik met een oplossing te komen. Ook als ik daarvoor hulp van een collega nodig heb en die persoon even niet beschikbaar is.” Wat is haar slechtste eigenschap? “Ik trek me dingen wel eens te persoonlijk aan. Relativeren vind ik moeilijk. Als iemand iets over m’n werk zegt, kan ik dat niet altijd objectief aanhoren.”

Eigenwijsheid en andere eigenschappen
Nog een andere slechte eigenschap? “Mijn man zal zeggen dat ik eigenwijs ben.” Ze schiet in de lach. “Maar ja, dat is hij ook.” Een andere eigenschap die niet iedereen kan waarderen, komt voort uit haar liefde voor muziek. “Ik luister naar ‘foute’ muziek, Coldplay, U2, jaren-80-muziek, stevige rock, maar ook wel muziek van nu. En ik zing graag mee: misschien wel tot irritatie van velen.”

Wat vinden de jongens haar beste en slechtste eigenschappen? “Weet ik niet. Ik vraag hun ook niet of ik het goed doe. Ik probeer begripvol te zijn en een beetje op hun golflengte mee te gaan. Niet te veel regels stellen, een beetje proberen te sturen. Maar het is belangrijk dat ze zelf hun weg vinden. Ik heb wel het idee dat ik een goede relatie met ze heb en ik hoop dat dat altijd blijft.”

Welke eigenschap waardeert ze het meest bij anderen? “Dat iemand toegankelijk en sociaal is. Dat je gemakkelijk een gesprek kunt aanknopen, over wat dan ook.” Aan autoritair gedrag heeft ze een hekel. “Dat zit ‘m in de bevelende houding of toon van sommige mensen, bijvoorbeeld wanneer ze willen dat jij iets voor ze doet. Er zijn zoveel andere manieren om iemand te vragen om iets te doen. Mijn credo is: ga met mensen om zoals je zelf wilt dat mensen met jou omgaan. Dat geef ik de kinderen ook mee.”

Terug naar het gewone leven
Haar grootste wens voor 2021 is dat het gewone leven weer hervat kan worden. “Vorig jaar zijn mijn man en ik voor het eerst weer met z’n tweeën op vakantie geweest. Nu de jongens groot zijn, kunnen we samen meer dingen doen. Met de oudste ben ik in 2017 een weekend weggegaan, als cadeau voor het halen van zijn diploma. Dat ga ik in 2021 met de jongste doen, want dit jaar ging dat niet wegens corona. Ik hoop dat we daar veel lol en goede gesprekken aan overhouden. En met collega’s weer naar de Zwarte Cross: in 2019 was dat zó leuk. Dat soort dingen: daar kijk ik naar uit!”