“Als team de klus klaren!”
“Wat wil je nou worden?” vroeg z’n vader. Na het afronden van de middelbare school dacht Kasper Oudshoorn ruim een jaar na over het antwoord: “Makelaar worden.”
De keuze – ‘puur op gevoel, omdat ik gebouwen geweldig vind’– pakte goed uit voor de nu 46-jarige branchemanager van VKG Keurmerk. Gebouwen én commercie bleken hem te liggen. Van junior makelaar werd hij manager van drie vestigingen van De Leeuw Makelaardij. In twaalf jaar leerde hij veel. Dit bijvoorbeeld: “Beloften aan klanten kan je alleen waarmaken, als je intern de zaken op orde hebt.”
Vervolgens werkte hij ruim negen jaar bij Schellekens & Schellekens, waar hij van accountmanager doorgroeide tot salesmanager voor Nederland en België. Hij hield er een groot netwerk met o.a. aannemers, architecten en woningbouwcorporaties aan over. Een mooie tijd: “Ik werkte vaak met teams in ontwikkeling. Met veel collega’s van toen heb ik nog regelmatig contact.” De samenwerking die hij met gevelspecialist Rollecate opzette, was een prima leerschool. “Ik verwierf basiskennis van kunststof kozijnen waar ik nu nog profijt van heb.”
Teamspeler en lastige collega
Met avondstudie behaalde hij diverse diploma’s, waaronder NIMA A en B Sales en HBO bedrijfskunde. Ondertussen groeide ook de zelfkennis: “Gedrevenheid is mijn beste eigenschap. De drive om een doel te stellen en binnen een bepaalde termijn te halen. Het is geweldig om een team daarvoor te enthousiasmeren en activeren.” Zijn slechtste eigenschap? “Ik kan een lastige collega zijn. Als jij zonder te overleggen of zonder opgaaf van reden van gemaakte afspraken afwijkt, dan confronteer ik je daarmee. Om ervoor te zorgen dat het niet nog eens gebeurt. Daar ben ik hard in, soms te hard.”
Kampioen worden
Een volgende baan, bij Kolf & Molijn, werd niet wat hij ervan had verwacht. Via Kitty Rossen, met wie hij bij Schellekens & Schellekens had samengewerkt, leerde hij de VKG kennen. Hij solliciteerde naar de functie van branchemanager en werd aangenomen. Wat trok hem aan in de job? “Het VKG Keurmerk zit zó goed in elkaar; daar zit toekomst in. Als je dat goed in de markt zet, ben je kampioen!” Bij de VKG werkt hij binnen een klein, zelfsturend team met gedreven collega’s: directeur Albert Zegelaar, marketingmanager Kitty Rossen, managementassistent Jacqueline de Rooij en Henk Zoontjens, manager Technologie, Kwaliteit en Kennis.
Opleverapp is sluitstuk keten
Als branchemanager heeft Kasper twee hoofdopdrachten: de bekendheid van het VKG Keurmerk verhogen en nieuwe leden en partners werven. “Mijn netwerk komt daarbij goed van pas.” Het VKG Keurmerk wordt steeds bekender. “Consumenten, maar ook dealers en fabrikanten, benaderen mij steeds vaker voor informatie over het keurmerk.”
In 2021 zal bij elk te certificeren project de oplevercontrole plaatsvinden via de Opleverapp. “Belangrijk, want dan is voor elke eindgebruiker zichtbaar dat de keten van het VKG Keurmerk volledig gesloten is.” In de Opleverapp worden de projecten voor oplevering door de fabrikant klaargezet. De basis van de app is een database met data van de gebruikte materialen en producten. “Van de aangesloten kozijnfabrikanten levert 50% deze data al aan. Eind van dit jaar moeten ze dat allemaal doen.” Zeker, de kozijnfabrikanten hebben het erg druk, ook tijdens de coronacrisis. “Maar ze kennen de deadline. ”
Thuiswerken
Over de coronacrisis gesproken; welke impact heeft die op zijn leven? “Mijn vrouw en ik gingen thuiswerken. Onze dochter van 9 en zoons van 13 en 16 jaar – zaten ook thuis. Ze moesten zonder uitleg, controle en begeleiding aan opdrachten werken. Dat was natuurlijk lastig. Ik heb er veel tijd in gestoken om ervoor te zorgen dat ze de goede kant op gingen.” Tijdens de lockdown viel hem iets op. “Ondernemers in de kunststofkozijnenbranche schakelden snel; binnen twee weken vonden al hun afspraken digitaal plaats. Daarentegen keken veel scholen het de eerste weken een beetje aan. Digitaal begeleiding aanbieden was kennelijk lastig voor docenten. Dat viel me tegen: ik had gedacht dat het onderwijs veel dynamischer was.”
Zelf miste hij de gewone werkhectiek. “Veel face-to-face afspraken gingen niet door. Ik ben vrijwillig tijdelijk een dag minder gaan werken. Thuis zit je op elkaars lip; je ziet constant wat de kinderen overdag doen. De kinderen vonden het moeilijk. Het was geen overbodige luxe om een of twee keer per dag naar buiten te gaan. Gelukkig hebben we een hond, dus mijn vrouw en ik hadden een mooi excuus!”
Hobby’s
Gezin en werk nemen veel tijd in beslag. Wat doet Kasper om zich te ontspannen? “Gadgets vind ik geweldig. Ik verdiep me in het IoT (Internet of Things). Het is leuk om uit te zoeken hoe je bijvoorbeeld de zonwering via de app en spraakgestuurd via Google kunt bedienen.” Met veel plezier was hij enkele jaren Hoofd Vrijwilligerszaken bij de voetbalclub van zijn zoons. “De inzet van vrijwilligers hebben we anders georganiseerd. Elk lid betaalt nu naast contributie een borg en kan die terugverdienen, bijvoorbeeld door bardienst te draaien. Je hoeft niet meer te vragen of leden wat willen doen, ze melden zich nu zelf. De club heeft meer vrijwilligers én meer inkomsten.”
Zeilen is van jongs af aan een hobby. “Wat zeilen mooi maakt? Neem de IJspegelserie van Scheveningen. Of het nu 13 graden onder of boven nul is, je team gaat de zee op. Zo’n drie uur speel je met wind en water. Dat is het enige waar je tijdens de race aan denkt. Daarna vaar je voldaan de haven binnen: als team hebben we de klus weer mooi geklaard!” Aan vaarwater wonen en een leuke boot hebben, is een toekomstwens. “Het hoeft geen zeilboot te zijn; ontspannen varen door sloten, rivieren en kanalen, dat is het idee.” Nog een andere toekomstwens? “Samen met mijn vrouw Europa verder verkennen, bijvoorbeeld in een Alfa Romeo Spider of een oude Porsche Carrera. Straks, wanneer de kinderen het huis uit zijn.”