“Eerst dacht ik: wat heb ik met kozijnen?”

Twee jonge, gedreven vrouwen. Ze werken in een familiebedrijf: Lisa Kuckelkorn (foto links) bij Kunststof Kozijnen Brunssum en Marlinde van Eck (foto rechts) bij Van Eck Kunststof Kozijnen in Leerdam. Hoe bevalt het werken in een mannenwereld?

Lisa (21) startte in september 2021: “Ik wilde altijd al een eigen bedrijf opzetten en heb een koksopleiding gedaan. Daarnaast heb ik voor schooljuffrouw geleerd. M’n plan was: twee dagen per week in een broodjeszaak werken en drie dagen in de week als juf. Maar die kinderen op de stageschool waren zo brutaal! Mijn vader had eerder al gevraagd of ik, als zijn enige kind, het bedrijf wilde overnemen. Hij heeft het bedrijf weer van zijn vader. Vroeger dacht ik: wat heb ik met kozijnen? Toen ik ouder werd, snapte ik dat het vooral om werken met de mensen gaat. Dus ben ik eraan begonnen.”

Marlinde (18) heeft vier jaar ervaring. “Vier jaar geleden stopte mijn vader met z’n aanneembedrijf en begon hij als fabrikant van kunststof kozijnen. Toen de machines werden geplaatst en uitleg in het Duits werd gegeven, was ik erbij om te tolken. Een week later zei hij: ‘Vind je het leuk om mee te draaien, kijken of het lukt?’ Dat was een verrassing. Ik zocht een bijbaantje, maar had er nog geen. Ik dacht: ik doe het, dan kan ik rustig bekijken wat ik wil. Vanaf de eerste dag vond ik het leuk!”

Alle facetten van het vak leren kennen
Lisa begon in de fabriek. “Ik kan inmiddels zelfstandig werken in de productie. Inmeten heb ik ook gedaan. Op kantoor maak ik offertes en in de showroom ontvang ik mensen. Binnenkort ga ik een half jaar op pad met de ploeg om kozijnen te plaatsen. Ik wil het hele bedrijf leren kennen; ik moet weten hoe het in elkaar steekt.”
Marlinde startte ook in de fabriek: zagen en staal schroeven. “Ik ontdekte dat ik graag met m’n handen werk. De productie in de fabriek kan ik nu zelfstandig draaien. Ik ga mee naar opleverklussen: deuren en ramen afstellen. Bij monteren en plaatsen ga ik soms mee. Sinds kort werk ik ook op kantoor: offertes maken met het tekenprogramma, telefoon aannemen, e-mails beantwoorden en contacten onderhouden met klanten. Ook dát vind ik leuk. De afwisseling in het werk bevalt me.”

Mannen en domme opmerkingen
Bij Kunststof Kozijnen Brunssum werken bijna dertig mensen, van wie er vier vrouw zijn. Hoe reageerden de mannen op Lisa’s komst in het bedrijf? “De meeste reacties waren goed. Maar bij sommigen moest ik eerst respect verdienen. Doordat ik gewoon met mannen praat, grapjes maak, niet tuttig ben en inzet toon, is het goed gekomen.” Moest ze respect verdienen omdat ze een vrouw is? “Volgens mij kwam het vooral doordat ik de dochter van de baas ben.”
Eerdere werkervaring in o.a. een restaurant en een ziekenhuis had haar al een idee gegeven van de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke collega’s. “Mannen zijn meer recht voor z’n raap. Vrouwen praten meer met elkaar voordat ze uiteindelijk tot hun punt komen. Voorkeur voor werken met mannen of met vrouwen heb ik niet. Je moet gewoon weten hoe je met ze omgaat.” Nog een verschilletje: “Bij mannen maak ik eerder een grappige opmerking dan bij vrouwen. Mannen doen dat zelf ook; dat is wel lachen.” Hoe bevalt het werk? “Het is gezellig; we hebben gewoon leuke mensen.”

Bij Van Eck werken zeven mensen; Marlinde is de enige vrouw. “In de productie werken we met z’n vijven”, zegt Marlinde. “Dat ik een vrouw ben, is geen issue. Jongens die hier pas werken, komen gewoon naar me toe met vragen.” Oudere mannen die zelf kinderen hebben, moeten even wennen. “Het is niet leuk om aan iemand van 18 te vragen hoe het moet. Dat snap ik. Maar na een paar keer hoort het erbij. En dan zijn we gewoon collega’s.” De sfeer is goed. “We zijn een hechte groep: als iemand ergens tegenaan loopt, helpen wel elkaar.”

Hoe gaat het met klanten? “Aannemers hadden in het begin wel: kunnen we iemand spreken die er verstand van heeft? Ik haalde dan m’n vader. Later kwamen ze bij me terug: ‘Oh sorry, we wisten niet dat jij al zo lang hier rondloopt.’ Wanneer ze je vaker zien, accepteren ze het.” Hoe reageren particulieren? “Die vinden het leuk en bijzonder dat er een vrouw bij is. Dat hoor ik heel vaak.”

Voldoening
Aan klantcontacten beleeft Marlinde plezier. “Je komt steeds bij andere mensen thuis. Ze vinden het leuk dat ze me eerder aan de telefoon hebben gesproken. Als we iets moois hebben gemaakt, doet het goed om van klanten te horen dat ze tevreden zijn.” Van start tot finish betrokken zijn, spreekt Lisa aan. “Eerst laat ik mensen in de showroom zien wat we hebben en vertel ik wat er mogelijk is. Ik ga bij ze inmeten en vervolgens ondertekenen ze de offerte bij mij. Als ze daarna enthousiast zeggen dat het supermooi is geworden, denk ik: daar heb ik aan bijgedragen!”

Aanbevelen
Raden ze andere vrouwen aanraden om in de kunststofkozijnenbranche te gaan werken? Marlinde: “Zeker. Het is afwisselend werk: de ene keer zaag je, de andere keer ga je ramen en deuren afhangen. Ook al werk je altijd met kozijnen, elke opdracht is anders. En je werkt veel binnen, dus je werkt droog.” Is het fysiek niet te zwaar? “Het is onzin om te zeggen dat vrouwen niet in de bouw thuishoren, omdat het te zwaar is. Dingen die ik niet in m’n eentje kan tillen, kunnen mijn mannelijke collega’s ook niet tillen. Als je zelfstandig in de productie staat, verzin je foefjes om zware dingen te hanteren. Het is best zwaar, maar het is goed te doen.”
Lisa: “Voor mij gaat het niet per se om kozijnen zetten. Het mooie van deze branche is dat je mensen tevreden kunt maken en dat geeft gewoon een goed gevoel. Maar dat kan in andere beroepen natuurlijk ook.”

Toekomstplannen
Marlinde werkt in het familiebedrijf, zit op school en heeft nog een baantje ernaast. “Op donderdagavond en op zaterdag werk ik in de keuken van een eetcafé. Ook dat is flink doorwerken. Maar dat heb ik thuis wel geleerd. Daarnaast doe ik de opleiding Marketing en evenementenorganisatie. Marketing is wel handig; ik houd me ook met de marketing van ons bedrijf bezig.” Net als haar vader houdt ze van hard werken. “Dat is mijn hobby. Als ik vrij ben, ben ik veel bij m’n vrienden.” Hoe ziet ze haar toekomst? “Het bedrijf ontwikkelt zich veel harder dan we hadden gedacht. Ik zal hier zeker nog een aantal jaren werken. Doorontwikkelen en het bedrijf gezond houden: daar wil ik me voor inzetten. Of ik het straks wil overnemen? Ik ben nog te jong om dat nu al te weten. De tijd zal het leren.” Heeft ze nog andere toekomstplannen? “Ooit wil ik trouwen en kinderen krijgen. En een eigen huis bouwen. Nou ja, niet helemaal zelf bouwen, maar wel een huis precies zoals ik het wil hebben.”

Lisa werkt fulltime. “In mijn vrije tijd rijd ik paard, motorcross ik en doe ik aan fitness. Andere hobby’s zijn uitgaan, bijvoorbeeld naar de bios, koken en zwemmen. Ik ben graag bezig. Wanneer ik het bedrijf overneem, zal ik daar minder tijd voor hebben.” Wat zijn haar toekomstplannen? “Ik wil een eigen huis. Ook wil ik zelf mijn geld verdienen, want ik vind het belangrijk om onafhankelijk te zijn. Kinderen? Ik wil er graag een, maar ik weet nog niet hoe ik dat combineer met werken. Maar het duurt nog een hele tijd voordat het zover is.” Ze denkt na over haar toekomstige rol in het bedrijf. “Ik zie hoe mijn vader het doet en vraag me af hoe de mensen straks naar mij zullen kijken. Op dit moment is het echter het belangrijkste om het bedrijf helemaal te leren kennen. Ik moet nog veel leren en ga gewoon 100% mijn best doen.”