Zeven jaar geleden timmerde Mark Hagelstein houten kozijnen, dakkapellen en trappen. Tot hij bedacht dat kunststof kozijnen monteren misschien wat voor hem kon zijn. Hij besloot het een kans te geven …

Zijn vader, die 29 jaar geleden met Hagelstein Montage begon, vond het mooi dat zijn zoon in het bedrijf kwam. En het beviel Mark. “Ik doe nu veel meer verschillende dingen; naast monteren ook plannen, overleggen en leidinggeven op de bouw. Heel mooi.”

’s Avonds voldaan naar huis
Zijn diploma’s werkplaatstimmerman en bouwplaatstimmerman komen trouwens goed van pas. “Kozijnen maken, stellen en aftimmeren: ik heb het geleerd.” Timmerman blijft een mooi beroep. Maar het is anders. “Heb je een kozijn getimmerd, dan is het vaak nog niet af. Het moet bijvoorbeeld nog geschilderd worden. Terwijl kunststof kozijnen al mooi afgewerkt zijn. Zijn ze geplaatst, dan is het klaar.” De tijdfactor is ook anders. “Als timmerman mag je eerst bedenken hoe je het allemaal gaat maken. Bij de montage van kunststof kozijnen is tempo belangrijk. Je doet veel op een dag. Als ik ’s avonds naar huis ga, zijn oude kozijnen verwijderd, nieuwe geplaatst en ziet het er weer netjes uit. Dat geeft een goed gevoel!”

Genoeg werk …
Montage van kunststof kozijnen in renovatieprojecten is het specialisme van Hagelstein Montage. ”We zijn met achten: m’n vader en ik plus zes medewerkers in vaste dienst. Daarnaast werken we met zzp’ers en mensen van het uitzendbureau. Mensen van wie we weten wat ze kunnen.”
Aan werk geen gebrek, integendeel. Meestal lopen er twee grote projecten. De productie per week verschilt per project. “Dat hangt van de aannemer of de projectleider af. Zes tot zeven woningen per week is vrij normaal, maar soms zijn het er tien of meer.” Minder komt ook voor. “We werken al bijna een jaar aan een project, waar we er drie per week doen.”

… maar doorgroeien is niet eenvoudig
Hagelstein Montage heeft nog geen website, maar opdrachtgevers weten het bedrijf moeiteloos te vinden. Een ervan is Weneko in Dinxperlo. “Daar werken we al wel 15 jaar voor. Dat gaat perfect; we weten precies wat we aan elkaar hebben. Een van hun opdrachtgevers zegt altijd: we willen Hagelstein hebben, want dan komt het goed” zegt hij.  “Met ons team kunnen wij grote projecten aan en bovendien zijn we flexibel met het inzetten van mensen.” Projecten krijgen is het probleem niet, maar vakmensen binnenhalen wel. Vacatures hebben weinig succes. Dat er geen opleiding is voor monteurs van kunststof kozijnen, helpt niet mee. Nieuwe monteurs leidt Mark zelf op. “Sinds vier maanden hebben we twee jongens die het vak nog niet kenden. Ik zag meteen dat ze heel handig en gedreven zijn; dan kan het toch lukken. Ze gaan al mee op montage, natuurlijk onder toezicht.”

Familietrekje: gedrevenheid
Voormannen heeft Mark misschien nog harder nodig. “Goede monteurs die de kar trekken op de bouwplaats. Dan kan ik andere dingen doen.” Want ooit zal hij het bedrijf overnemen. “Al zegt mijn vader, die nu 62 is, dat hij nooit zal stoppen. Hij is heel gedreven.” Dat is hij zelf ook: “We hebben dezelfde mentaliteit: ergens aan beginnen, de schouders eronder zetten en afmaken.” Die mentaliteit verwachten ze ook van hun mensen. “Bij het begin van een project zeg ik: de eerste paar dagen wordt het laat. Want je moet erin komen, weten hoe het zit. Maar ook al is het laat, we maken het werk van die dag wél af. Want de volgende dag is er weer een andere woning. Als je dan steeds terug moet lopen; dat haal je niet meer in.” De tweede dag gaat het iets sneller, de derde dag weer wat sneller. “Dat moet je een keer meegemaakt hebben. Onze mensen zijn ervaren, die weten hoe het werkt. Ze hebben er geen probleem mee; die gaan gewoon door.”

’s Avonds plannen
Na het werk op de bouwplaats is er ’s avonds ook nog werk te doen. “Werkzaamheden plannen, de jongens bellen. Of met mijn vader bekijken hoe we een nieuw werk gaan aanpakken.” Ze hebben de taken verdeeld; zijn vader doet overdag de calculatie en facturatie. Mark doet de planning. “Werken op de bouw kan m’n vader niet meer; door schouderproblemen kan hij niet meer boven z’n hoofd werken.” Zelf heeft hij geen fysieke problemen, al wordt het montagewerk veeleisender. “Kozijnen worden breder en dikker; de triple beglazing maakt het ook zwaarder.”

Thuis hobbyen
Wat doet hij als hij niet werkt? “Hobby’s heb ik eigenlijk niet. Samen met m’n vriendin en onze dochter woon ik in een oud huis waar nog veel aan te klussen valt, met een grote tuin erbij. Daar ben ik meestal aan het hobbyen. Onbewust is dat misschien mijn ontspanning. Geen stress, geen deadlines, dat is fijn.” Met z’n dochter is er in en om het huis nog meer te beleven. “Da’s wel een hobby”, lacht hij. “Ze is bijna twee, het wordt steeds leuker.” ’s Zondags met z’n drieën wandelen of naar de dierentuin of op de koffie bij de familie: genoeg te doen. Verder: “Mijn vriendin vindt het ook fijn om thuis te zijn. Ze houdt van lezen en helpt meestal mee in de tuin. Zolang ik niet bij een ander ga klussen, is het goed!”