Productie van kozijnen volledig geautomatiseerd

Na de bouwvak van 2019 verhuisde Serku in Haaksbergen de productie naar een ruimere hal. Daar is een nieuwe, geautomatiseerde productielijn geïnstalleerd, die inmiddels volledig operationeel is. Organisatorisch gaat er ook wat veranderen: Kokkie Kalayci, Vincent Muller en Jan zum Grotenhof worden mede-eigenaar. De drie hebben er zin in: “Serku is klaar voor de toekomst!”

Kokkie heeft als kostendeskundige en als verkoper ervaring opgedaan bij diverse bedrijven, voordat hij in 2014 bij Serku kwam. “Ik kreeg hier een mooie kans: projecten calculeren en die ook zelf binnenhalen. Dat is hartstikke leuk.” Jan begon in 2002 als monteur. “Later stapte ik over naar werkvoorbereiding en kleinschalige calculaties. Waar Kokkie betrokken is bij grote projecten in het land, heb ik vooral contact met aannemers en zzp’ers in de regio.” Vincent is sinds 1999 werkzaam bij Serku en kent alle facetten van het bedrijf. “Ik heb het kantoor gerund en daarnaast werkvoorbereiding, calculatie en inkoop gedaan. Nu houd ik me allereerst bezig met de productielijn. Ik ben verantwoordelijk voor het technisch beheer, begeleid de medewerkers aan de machines en maak de productieplanning, in overleg met Kokkie en Jan.”

Constante kwaliteit en grotere aantallen
In de nieuwe hal (4x zo groot als de vorige) staat een moderne, computergestuurde productielijn, met een voorbewerkingsmachine en een las- en poetslijn. In de oude hal stonden machines die handmatig werden bediend. “Afhankelijk van de medewerker kon de kwaliteit van de kozijnen wel eens verschillen”, vervolgt Vincent. “Nu komt dat niet meer voor. Hoe vaak een handeling ook wordt herhaald, de computer voert die steeds op precies dezelfde manier uit. Daarmee brengen we de productkwaliteit naar een constant hoger niveau.” In de afgelopen periode zijn de machines gefinetuned en zijn de medewerkers vertrouwd gemaakt met hun nieuwe taken. “Met de nieuwe productielijn kunnen we 6x zoveel produceren als voorheen.” De nieuwe productielijn is ook nog eens heel flexibel; omschakelen van kleine naar grote series gaat moeiteloos.

Renovatie en nieuwbouw van kleine tot grote projecten
Serku werkt in opdracht van particulieren, zzp’ers, VvE’s, aannemers, woningbouwverenigingen en dealers. “We doen nieuwbouw: van enkele huizen tot grote projecten. Daarnaast zijn we sterk in renovatie”, vertelt Kokkie. “We hebben hiervoor alles in huis: eigen productie, eigen ervaren montageploegen en een eigen serviceafdeling voor de aftersales. Mede hierdoor hebben wij zeer tevreden klanten; we leveren namelijk een goed product.” Recentelijk is in Haarlem een project met 216 appartementen afgerond. In Hengelo wordt nog gewerkt aan een project van 344 appartementen. Twee nieuwe projecten worden binnenkort opgestart. “De projecten lopen goed, maar op de particuliere markt willen we een inhaalslag maken. We zijn er niet alleen voor de opdrachtgever die 200 woningen wil renoveren of bouwen, maar ook voor de particulier die één kozijn nodig heeft”, zegt Kokkie. Jan: “Speciaal voor particulieren hebben we in de nieuwe hal een showroom ingericht.”

Groeien naar ondernemerschap
Serku is het levenswerk van Johan Leferink. In de komende jaren zal hij het bedrijf gefaseerd overdragen aan Vincent, Kokkie en Jan. “Johan dacht al langere tijd na over zijn opvolging”, zegt Vincent. “Met Johan hebben we over onze ambities gesproken”. Kokkie: “We kennen elkaar al geruime tijd en werken goed samen. Op het gebied van verkoop, productie en werkvoorbereiding doen we eigenlijk alles al. De buitenwereld zal er dus niet zoveel van merken.”

Klaar voor de toekomst!
Jan: “Geen dag is hetzelfde, dat is fijn. De ene keer sta ik mensen te woord en voer ik verkoopgesprekken en de andere keer sta ik op de bouw, onder meer om in te meten. Van acht tot vijf achter een bureau zitten: daar moet ik niet aan denken. Ons assortiment, productievolume en de communicatie gaan we naar een hoger niveau tillen. Het is leuk om daar samen aan te werken.” Vincent beaamt het: “We gaan knallen!”