Eerste toepassing van Weneko in project Soendablok Amsterdam

Ruim twee jaar geleden werd Weneko Kunststoffen in Dinxperlo benaderd door Coen Hagedoorn Bouwgroep voor het project Soendablok in Amsterdam. Hiervoor zouden onder meer kunststof stolpdeuren met Franse balkons gemaakt moeten worden.

Samenspel
Lieftink nam contact op met VEKA. “Onze vraag was: kunnen we tot een geteste oplossing komen en zo ja, kunnen jullie ons daarbij helpen? De reactie van VEKA was positief: met de goede onderbouwing, de juiste materialen en zorg moest het lukken.”
Het samenstellen van een testwaardig kozijn is een complex proces. “Om te beginnen zijn tekeningen van het kozijn en de inbouwsituatie gemaakt. Het betreft stolpdeuren van iets meer dan 1,60 meter breed en 2,50 meter hoog. De technische mensen van VEKA gaven aan wat er moest gebeuren om conform het Bouwbesluit aan de eis van 30 WBDBO (30 minuten brandvertragend) te voldoen, waarna de juiste materialen werden verzameld.” Over en weer is vervolgens veel tijd gestoken in de afstemming tussen de werkvoorbereiders van Weneko, de technische experts van VEKA en de specialisten van de producenten van het brandpreventiemateriaal, het glas en het hang- en sluitwerk. “We wilden er zeker van zijn dat het in één keer goed zou gaan.”

Uitdaging: de loze ruimte
De opbouw van een stolpdeur schept specifieke problemen. “Ten opzichte van een gewoon raam met een stijl heb je bij een stolpdeur extra ruimte, doordat het ene raam tegen het andere aansluit. Dat is nodig om het raam compleet te kunnen openen zonder tussenstijl, maar het geeft ook extra speling. Door die loze ruimte kan warmte en vuur binnenkomen en dat mag niet. Dat was een uitdaging.” Hiervoor werd een oplossing gevonden. Aan de binnenkant is brandpreventiemateriaal van kunststof op basis van grafiet toegepast. “Bij een bepaalde temperatuur wordt dat dikker; het schuimt op. Daardoor wordt de loze ruimte gevuld.”
Een andere uitdaging was het glas. “Gewoon glas knapt bij 150 graden en dan valt het eruit. Voor deze situatie heb je glas nodig dat bestand is tegen temperaturen van 800 graden en hoger. Dit brandvertragende glas doet iets wat vergelijkbaar is met de reactie van het brandpreventiemateriaal. Vanaf een bepaalde temperatuur wordt het ondoorzichtig, schuimt het ook helemaal op en komt het echt vast te zitten in het kozijn.” Ook het hang- en sluitwerk, het staal en de integratie van koelende elementen werden zorgvuldig afgestemd.

Spannend
Bij Weneko werden twee identieke brandwerende puien gebouwd, met kozijnen op basis van het VEKA profielsysteem SOFTLINE 82 NL RETRO met 116 mm inbouwdiepte. “Eén pui was voor controle; de andere zou worden getest. De puien gingen samen naar Efectis, dat de test zou uitvoeren. Bij Efectis stond een wand opgesteld, zoals op de foto te zien is. Een monteur van ons heeft samen met de werkvoorbereiding de pui daar op de juiste manier ingebouwd. Efectis heeft dat gecontroleerd en enkele dagen later vond de test plaats.”
Het was voor Lieftink de eerste keer dat hij een dergelijke test bijwoonde. “Kijk, de samenwerking met de technische mensen van VEKA en de andere betrokkenen was goed geweest, heel vakkundig. Maar toch stonden we daar erg gespannen. Al na 1 of 2 minuten kwam er rook doorheen. Ik wist niet dat dat normaal was en dacht: gaat dit wel goed? Nog nooit duurde een half uur zo lang.” Het kozijn hield het overigens langer uit: ruim 37 minuten. Daarmee was ruimschoots aan de eis van 30 minuten WBDBO voldaan. “De test is gedaan in de combinatie met het zwarte hekje, dat een Frans balkonhek nabootst. Er zijn hiervoor extra voorzieningen aangebracht, waardoor het hek stevig blijft hangen en niet bijvoorbeeld van vierhoog naar beneden komt. De test heeft aangetoond dat dat werkt en dat het kozijn ook in deze combinatie toegepast mag worden.”

Toepassing: nieuwbouw Soendastraat/Molukkenstraat Amsterdam
De geteste stolpdeuren met Franse balkons worden voor het eerst toegepast in een project van woningbouwvereniging De Alliantie. Op de plek waar eerst een appartementengebouw met 152 woningen stond, wordt nu een appartementengebouw met 130 woningen gebouwd op een ondergrondse kelder met parkeerplaatsen en bergingen. Projectarchitect van het plan is Jeroen Caderius van Veen van M3H architecten in Amsterdam. Qua stijl doet het denken aan het oorspronkelijke gebouw uit 1913. Coen Hagedoorn Bouwgroep is de aannemer van het project.
De opdrachtgever heeft gekozen voor de toepassing van kunststof kozijnen, omdat die economischer zijn in het onderhoud. De profielkeuze is ingegeven door stilistische overwegingen: met het VEKA profielsysteem SOFTLINE 82 NL RETRO met 116 mm inbouwdiepte wordt de look van het traditionele houten kozijn benaderd.