Zo’n 30 jaar geleden werkte Adriaan Hakkert als leraar op een lts (lagere technische school). Via een collega die ging verbouwen, kwam hij in aanraking met een nieuw product: kunststof kozijnen. Een kennismaking die zijn leven veranderde.

“Net als nu kregen leraren destijds geen loon naar werken. Daarom besloot ik de verkoop in te gaan. Kunststof kozijnen vond ik een mooi product, omdat ze qua isolatie en onderhoud grote voordelen bieden. Na 30 jaar staan deze verkoopargumenten nog steeds als een huis.”

Zijn eerste baan in de kozijnenbranche was bij een leverancier voor de particuliere markt. Na nog enkele tussenstations kwam hij bij VEKA, waar hij nu meer dan 17 jaar in dienst is. “Ik ben betrokken bij productontwikkeling en projecten, en houd me ook bezig met marketing en reclame. Met verschillende partijen ga ik om de tafel: aannemers, woningbouwverenigingen en architecten. En natuurlijk met de kozijnfabrikanten. Een veelzijdige, afwisselende baan.”

Investeren in relaties

Bij VEKA voelt hij zich thuis. “Omdat het een echt familiebedrijf is. Kenmerkend is de grote betrokkenheid van de mensen die met de VEKA producten werken, zowel de eigen medewerkers als de kozijnfabrikanten. VEKA richt zich op de lange termijn, op continuïteit. Het bedrijf is tijdens de crisis financieel gezond gebleven en blijven groeien.” Duurzame relaties bouwen past bij de langetermijnvisie. “Fabrikanten die VEKA profielen verwerken, doen al lang zaken met ons.” Hoe is de relatie met de Nederlandse fabrikanten? “Nauwe samenwerking, de open communicatie en het wederzijds begrip zijn opvallend. Vertrouwen is de basis van de relatie: als je open naar elkaar bent, kun je samen dingen bereiken. Ik kom al vele jaren bij kozijnfabrikanten over de vloer. We weten veel van elkaar en werken constructief samen. Dat houdt in dat je ook kritisch naar elkaar durft te zijn. Daardoor komen we samen verder.” Bij de relatie hoort ook flexibiliteit. “We denken met verwerkers mee over oplossingen. Soms zoeken we daarbij de grenzen op. Een voorbeeld: een opdrachtgever wilde graag kunststof kozijnen in een vliesgevel verwerken, niet vanwege de prijs maar vanwege het materiaalvoordeel. Hoewel dit zeker niet ideaal is, zijn we er samen met de verwerker uit gekomen. Meer dan 10 jaar later functioneert de oplossing nog steeds goed!”

Lokale betrokkenheid

Onderweg voor VEKA maakt hij veel kilometers. “Ik ben punctueel. Het is een sport om op elke afspraak enkele minuten voor het afgesproken tijdstip te zijn. Dus niet een half uur van tevoren of 3 minuten te laat.” Nog een andere goede eigenschap? “Ik ben een verbinder; ik ben niet van de ruzie.” Goede relaties zijn privé uiteraard ook belangrijk. Met zijn vrouw woont hij in Heesselt, waar hij een kantoor aan huis heeft. “De kinderen zijn de deur uit: onze dochter werkt in de bouw en onze zoon is actief in de financiële IT.” Over de verre toekomst – ooit, na het werkende leven – fantaseren ze samen al. “Met de camper naar en door Mongolië trekken is een droom van ons. Of het er ooit van komt zal de toekomst leren.”
In zijn vrije tijd is hij actief betrokken bij de lokale gemeenschap. “Er is een plan om in Varik en Heesselt een nevengeul te graven om de waterafvoer van de Waal te verbeteren. Samen met andere bezorgde burgers zet ik me in voor een oplossing waarbij de waterveiligheid van onze dorpen gewaarborgd blijft. Daarnaast ben ik lid van de tennisvereniging, waar ik tennis en met andere leden meehelp aan het beheer van het tennispark. Samen werken, dat hoort bij het leven op het platteland.”

Lokale betrokkenheid is een waarde die VEKA ook koestert. “Elk land heeft z’n eigen bouwsysteem en daar stemt VEKA de profielsystemen op af. In elke lokale markt wordt het VEKA kantoor gerund door iemand uit het betreffende land. Technische ondersteuning wordt gegeven vanuit VEKA Duitsland, omdat daar de specialisten voor productontwikkeling en productbeheersing zitten. Met deze strategie is VEKA groot geworden. Nederland was het eerste exportland waarin VEKA zo’n 35 jaar geleden actief werd.”

Nieuwe ontwikkelingen

Van 17 t/m 19 januari 2018 staat Adriaan op de Polyclose in Gent. Hij verheugt zich erop, want er is veel te bespreken. “In Nederland is het kleursysteem VEKA SPECTRAL geïntroduceerd. Het illustreert de ontwikkeling die kunststof heeft doorgemaakt. Het wordt steeds meer een basismateriaal waarop de kleur wordt aangebracht die bij de uitstraling van je gebouw past. Belangrijk is verder dat de nieuwe profielserie SOFTLINE 82 NL nu volledig leverbaar is, zodat de vele technische en stilistische mogelijkheden optimaal benut kunnen worden. Bovendien presenteren we de nieuwe trendy hoekverbinding <.” De gesprekken zullen ook over de toekomst gaan. “Die ziet er positief uit. Tijdens de crisis was het marktaandeel al geweldig gegroeid en nu groeit de kunststof kozijnenmarkt vele malen sneller dan het totale bouwvolume in Nederland. Binnenkort gaat een nieuwe kozijnfabriek opstarten met VEKA. We verwachten een flinke doorgroei in 2018!”