Het beleidsplan 2013-2018 is duidelijk: Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken investeert in groen en betaalbaar wonen. Dit betekent onder meer dat in de periode 2013-2018 4.200 bestaande woningen energiezuinig (minimaal label B) gemaakt worden. Twee reeds gerealiseerde projecten worden uitgelicht: de Biezenmeent en de Schoolstraat, beide in Hilversum.

In de Biezenmeent betrof het eengezinswoningen uit 1975, vertelt projectleider Manuel van de Veen. “Destijds werden 200 woningen gebouwd; daarvan hebben we er nu nog 125 in eigendom.” Deze 125 woningen hadden aluminium kozijnen die tot comfortproblemen leidden. “De niet geïsoleerde profielen lieten veel kou door en veroorzaakten condens aan de binnenkant van de kozijnen. Het onderhoud werd bovendien lastiger, doordat sommige onderdelen niet meer leverbaar waren.”

Renovatie met kunststof kozijnen

“Uit onze analyse bleek dat veel winst te behalen viel met het vervangen van de kozijnen en het goed controleren en isoleren van de gevels. In combinatie met een nieuw vraaggestuurd ventilatiesysteem betekende dit dat de energetische doelstellingen gemakkelijk konden worden gehaald.” De aluminium kozijnen maakten plaats voor kunststof kozijnen met het VEKA TOPLINE-profiel. “Bij grootschalige vervanging kiezen we altijd voor onderhoudsvriendelijke kozijnen. Houten kozijnen hebben dan minder de voorkeur, omdat die relatief veel onderhoud vragen. Aluminium kozijnen hebben als nadeel dat ze in de aanschaf een stuk prijziger zijn dan kunststof kozijnen. Bij de keuze van het TOPLINE profielsysteem speelden twee overwegingen een rol: het systeem heeft een ISSO-verklaring en daarnaast kenmerkt het zich door een traditionele, verdiepte profilering. Dat laatste past bij deze wijk waarin veel woningeigenaren de oorspronkelijke kozijnen al hadden vervangen door kunststof kozijnen.”

Snelle aanpak

Bijzonder aan deze renovatie was dat de nieuwe kozijnen op één dag werden geplaatst. “Dat was een idee van de aannemer, Van Driesten uit Ede. We hebben het met een enquête aan de bewoners voorgelegd. Zij waren ervoor. Het was even wennen en aanpoten voor de aannemer, maar toen het eenmaal draaide werden zo 15 woningen per week gedaan!” Bewoners beslisten ook over de kleuren van de draaiende delen. “Eén straat ging voor rood, de overige straten kozen voor traditioneel groen.”

Het plaatsen van de HR+++ beglazing (triple) in de achtergevel was een kunststukje. De ruit, 250 kg zwaar, werd door een kraan met lift in de tuin geplaatst en vervolgens opgetild. “De ruit moest diagonaal door het kozijn worden getrokken en naar binnen worden gehaald. Spectaculair om te zien”, aldus Van de Veen. De renovatie had het gewenste resultaat. “Voor de renovatie zaten de woningen op de grens tussen een C- en een D-label. Ze zijn afgemeld op energielabel B.”

Seniorenwoningen krijgen nieuwe uitstraling

In de Schoolstraat, het centrum van Hilversum, heeft Het Gooi en Omstreken een complex van 60 seniorenwoningen. “Deze woningen zijn in 1980 gebouwd”, zegt Ron Burger, opzichter Vastgoed.“ De oorspronkelijke aluminium kozijnen werden ook vervangen door kunststof kozijnen. De gemeente Hilversum had een voorkeur voor een rank profiel. Samen met aannemer Van Zoelen uit Utrecht, hebben wij gekozen voor het TOPLINE-profiel van VEKA.” Zowel voor dit project als voor het project Biezenmeent werden de kunststof kozijnen geleverd door Weneko Kunststoffen uit Dinxperlo.

De kozijnen zijn gecombineerd met HR++ beglazing. “Bij de renovatie zijn verder de oude ventilatieboxen vervangen door een vraaggestuurd ventilatiesysteem. De daken zijn geïsoleerd. De tapwater- en verwarmingsinstallatie is geoptimaliseerd, doordat er gasabsorptiewarmtepompen, zonneboilers en kamerthermostaten bij zijn geplaatst. Voor een nieuwe uitstraling werden de gevels gekeimd in frisse kleuren.” Door de renovatie zijn de woningen geüpgraded: ze zijn van een D- of E-label naar het B-label gegaan. “Zowel Het Gooi en Omstreken als de bewoners en de gemeente Hilversum zijn erg tevreden met het resultaat!”, besluit Burger.