Elektronica en digitalisering veranderen het gezicht van de kozijnenbranche. VEKA speelt actief in op de veranderende wensen van opdrachtgevers en eindgebruikers. Een greep uit de innovatieve mogelijkheden.
Gebruiksgemak en efficiency dankzij motorisering
Ramen en deuren aansturen via een app of afstandsbediening: het is zo te regelen. VEKA raam- en deurprofielen kunnen worden uitgerust met de motoren en bijpassend beslag, zodat diverse functies, zoals openen en sluiten, elektronisch aangestuurd kunnen worden. Hiervoor zijn diverse praktische toepassingen denkbaar. De VEKA verwerker adviseert opdrachtgevers en eindgebruikers graag over de toepassingen die meerwaarde qua gebruiksgemak en efficiency opleveren. De meerwaarde van motorisering kan het beste van situatie tot situatie worden beoordeeld. Openen en sluiten van een hefschuifdeur via een afstandsbediening is bijvoorbeeld zinvol voor oudere mensen die niet of slechts met veel moeite zware terrasdeuren of balkondeuren kunnen hanteren. Of het motoriseren van een kleine draaikiepvleugel zin heeft, is waarschijnlijk een ander verhaal. Een toepassing die weer wel aantrekkelijk lijkt, is een regensensor die het open- en dichtzetten van ramen regelt op basis van de vochtigheid die wordt waargenomen. In bijvoorbeeld kantoren, ziekenhuizen en verpleeghuizen kan dit heel nuttig zijn.
Het digitale kozijn
Digitalisering is een andere belangrijke ontwikkeling. VEKA en kozijnfabrikanten bieden op dit gebied diverse innovatieve mogelijkheden. Eén voorbeeld is het VEKA concept IPS (Intelligent Product Solutions) dat is speciaal ontwikkeld voor het creëren van meerwaarde binnen de bouwketen. VEKA biedt een digitale technologie aan die alle partners – van de opdrachtgever tot en met de eindgebruiker – met elkaar verbindt en waarmee de kozijnfabrikant de partners tevens aanvullende services kan bieden. Door een chip in te brengen, kan aan het kozijn een digitaal productgeheugen worden meegegeven. Elk kozijn heeft hiermee een eigen ID. Met toestemming van de kozijnfabrikant kunnen aan het digitale geheugen gegevens worden toegevoegd, die vervolgens door bouwpartners en eindgebruikers uitgelezen kunnen worden. Te denken valt onder meer aan CE-gegevens, garantiegegevens, handleiding, de toegepaste montagewijze in afwijkende situaties en de factuur van de klant. Toevoegen van een functie waarmee de eindgebruikers buitenshuis kan checken of de ramen en deuren van zijn woning gesloten zijn: ook dat is met de chip te regelen.
Toekomstige ontwikkelingen
Welke nieuwe toepassingen elektronica en digitalisering zullen opleveren, laat zich nog niet voorspellen. Eén ding staat wel vast: VEKA en VEKA verwerkers blijven vooroplopen in de ontwikkelingen, zodat opdrachtgevers en eindgebruikers kunnen rekenen op nieuwe toepassingen voor nog meer gebruiksgemak en comfort!
Wilt u meer informatie over elektronica en digitalisering? Vraag direct informatie aan!