Je komt ‘m minder vaak tegen: de klassieke houten deur. Tegenwoordig Nederlanders kiezen namelijk steeds vaker voor moderne deuren van andere materialen. Hoe de smaak in de afgelopen jaren is veranderd, wordt toegelicht door Ronnie Poelstra, directeur van Polytec Nederland, dat o.a. deurpanelen van kunststof en aluminium produceert en levert.
Even vooraf: wat verstaat Poelstra onder klassieke deurmodellen? “Deuren met glasroeden en een ornament dat voor een tweedeling in het vlak zorgt. Denk bijvoorbeeld aan deuren voor notariswoningen. Tijdloze deurtypen daarentegen hebben vaak één glasstrook en verder geen opsmuk. Ze zijn strak en ‘clean’.
” Tot ca. 2007 waren klassieke deurmodellen nog erg in trek, zowel voor houten deuren als voor kunststof en aluminium deuren. “Aanvankelijk werden kunststof en aluminium deurpanelen uitgevoerd in modellen die gangbaar waren in de houtindustrie. Vanaf 2000 veranderde dat en gingen fabrikanten steeds meer strakke, tijdloze modellen ontwikkelen, waaronder vleugeloverdekkende deuren.”
Smaken verschillen
Nederland onderscheidt zich qua smaak duidelijk van de andere Europese landen. “In Duitsland, waar de meeste deurpanelen geproduceerd worden, is men bijvoorbeeld vrij conservatief en houdt men vast aan het klassieke deurbeeld. In Nederland is functionaliteit de eerste prioriteit. Daarnaast geldt hier de eis, zeker in grote projecten, dat de deur eenvoudig te onderhouden moet zijn. Dan kom je al snel uit bij een strak model zonder tierlantijnen.” Geen wonder dat vleugeloverdekkende deuren erg populair zijn in Nederland. “Je ziet één deurblad, zonder verspringing. Dat is veel strakker dan het klassieke beeld. Bij Polytec kunnen wij vleugeloverdekkende deuren probleemloos combineren met de kunststof profielen van VEKA.” Deuren moeten er in Nederland ook leuk uitzien en onderscheidend zijn. Daarom wordt er veel gecombineerd met opvallende kleuren. “Voor de binnen– en de buitenkant worden in Nederland vaak twee verschillende kleuren gebruikt. In Duitsland zijn de deuren aan de binnen- en buitenkant juist meestal hetzelfde. Een huizenblok met voordeuren in tien verschillende kleuren: dat zie je alleen in Nederland.”
Maatwerk of niet?
Deurmodellen kunnen op maat worden gemaakt. “Vaak kan met aanpassingen van bestaande modellen al een eigen beeld worden gecreëerd.” Er zijn echter ook verzoeken waar een fabrikant beter niet aan kan beginnen. “Iemand vraagt bijvoorbeeld een afwijkende glasgrootte, waardoor de verhoudingen niet meer kloppen: dat geeft geheid problemen. Of men vraagt eerst hoge isolatiewaarden en wil vervolgens een brievenbus in de deur plaatsen. Dan zeg ik: waarom zou je veel geld investeren in de isolatiewaarde als je die met een brievenbus teniet doet? Gesprekken over wat wel of niet kan, kan je het beste vroegtijdig voeren. Dan kan je ook tot betere oplossingen komen.” Er zijn nog genoeg nieuwe mogelijkheden. “In onze branche werken we met standaardmaten en –diktes. Maar waarom zouden we daaraan vasthouden, als we een klant met 12 mm dikte extra én zonder extra investering een betere isolatiewaarde kunnen geven? De klant krijgt een beter product, is tevreden en dat is weer goed voor onze branche.”
Technische ontwikkelingen
De nieuwe ontwikkelingen in de vormgeving dragen bij aan de toenemende populariteit van kunststof en aluminium deuren. Daarnaast spelen de technische ontwikkelingen een belangrijke rol. “Kunststof en aluminium deuren hebben houten deuren in technisch opzicht overvleugeld. De laksystemen zijn inmiddels gelijkwaardig aan die van houten panelen. De isolatiewaarden en de geluidswaarden zijn beter en kunststof en aluminium zijn bovendien 100% recyclebaar. Ook de stabiliteit is een belangrijke factor. Een houten deur van 2 m hoog mag 8 mm kromtrekken, maar bij kunststof panelen vinden wij een afwijking van 1 mm al niet acceptabel.”
Trends en toekomst
Hoe ziet Poelstra de toekomst? “Mensen willen zich thuis veilig voelen, dus de inbraakwerende eigenschappen van deuren worden nog belangrijker. Verder verwacht ik dat grijstinten populair zullen blijven, omdat ze perfect combineren met grepen van edelstaal. Edelstaal is een mooi en tijdloos metaal dat we nog meer gaan zien in woningen. Andere oppervlaktematerialen bieden nieuwe mogelijkheden. Met keramiek kan je bijvoorbeeld een deur met beton- of (corten)staallook creëren. Dat geeft een bijzondere uitstraling aan je object!”