Op de Kanaaldijk Oostzijde in Raalte stond vroeger een Welkoop-winkel. Carbo Property uit Raalte ging aan de slag met de herontwikkeling van deze locatie en schakelde EVE Architecten uit Nijverdal in. Martijn Schulenburg, ontwerper en projectcoördinator bij EVE Architecten, vertelt hoe nieuwbouwwoningen met een eigen karakter vorm kregen.

“Het project heet Silo 47, omdat op de locatie Kanaaldijk Oostzijde 47 ooit een silo stond. Het project bestaat uit grondgebonden woningen en een appartementencomplex. Samen met Edwin van Elk, hoofdarchitect van het plan en oprichter van EVE Architecten, heb ik gewerkt aan het plan. Daarnaast was ik coördinator van het project”, vertelt Schulenburg. De 16 grondgebonden woningen zijn verdeeld over 1 vrijstaande woning, 6 tweekappers en 1 rijwoning die 3 wooneenheden omvat. “Deze woningen zijn opgeleverd en worden inmiddels bewoond. Er wordt nog gewerkt aan het appartementencomplex, dat 9 appartementen, 2 penthouses en een souterrain met parkeergelegenheid zal omvatten. De verwachting is dat het complex in oktober van dit jaar wordt opgeleverd.”

Eigentijds en net even anders

De grondgebonden woningen zijn qua vormgeving redelijk traditioneel. “Door echter in de detaillering te verfijnen, hebben we fraaie, eigentijdse woningen gecreëerd die zich duidelijk onderscheiden. Het kleurgebruik zorgt bijvoorbeeld voor contrastwerking. In de wit gesausde gevels zijn donkere kozijnen aangebracht, terwijl de donkere gevels zijn voorzien van lichte kozijnen. Donkere rollagen in het metselwerk versterken de contrasten. De tweekapper oogt als één statig klassiek pand, maar herbergt twee woningen. Het topgeveltje is een opvallend element dat zorgt voor de asymmetrie.” Een kenmerkend detail is ook de vlakke tegelpan op het dak: “Die is strakker dan de traditionele gegolfde dakpan.” Het project richt zich op verschillende doelgroepen. “De rijwoningen kun je typeren als starterswoningen, met op de verdieping twee slaapkamers, een slaapkamer/berging en een badkamer. De tweekappers en de vrijstaande woning zijn gezinswoningen. Ze hebben een ruime hoofdslaapkamer, twee kinderslaapkamers, een inloopkast en een badkamer.” In het project is duidelijk één handschrift te herkennen. “Het appartementencomplex staat op zichzelf maar is qua materialen en kleurgebruik goed afgestemd op de grondgebonden woningen.”

Traditioneel gevelbeeld

In de woningen spelen de kozijnen een beeldbepalende rol. “Oorspronkelijk waren we uitgegaan van houten kozijnen. In de loop van het project werd vanwege onderhoudsgemak en kostenbesparing echter voor kunststof kozijnen gekozen. Bij Aarnink in Deventer hebben we de mogelijkheden bekeken. We wilden kozijnen met dieptewerking hebben; ze moesten ogen als houten kozijnen. Daarom is gekozen voor het VEKA profiel SOFTLINE 82 NL combi. De kleuren en de structuur van de profiel dragen er ook toe bij dat de sfeer van hout wordt opgeroepen. In de bovenramen zijn roedes geplaatst om de traditionele uitstraling te versterken.”

Fullservice architectenbureau

Ontwerpen naar de wens van de opdrachtgever is de inzet van EVE Architecten. ”We beginnen altijd met een leeg vel en met de wensen van de opdrachtgevers.” De groep van opdrachtgevers is zeer divers en omvat zowel particuliere klanten als zakelijke opdrachtgevers, waaronder woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, ontwikkelende bouwers. De verhouding is circa 30% particuliere opdrachtgevers en 70% zakelijke markt. De diversiteit in opdrachtgevers zorgt ook voor een grote verscheidenheid aan projecten. “We ontwerpen stedenbouwkundige plannen, grootschalige woningbouwprojecten, retailconcepten, foodcourts en bedrijfspanden.” Naast het ontwerpen van de architectuur is EVE ook vaak verantwoordelijk voor het ontwerpen van het interieur. Bovendien begeleidt het bureau de opdrachtgevers ook met de aannemersselectie en tijdens de uitvoering. Kortom: “Een totaalpakket om onze klanten geheel te ontzorgen!”