Pro’s en Projecten: Vincent Muller

Dat hij de kozijnenbranche zou ingaan, had Vincent Muller 20 jaar geleden niet gedacht. Al snel voelde hij zich thuis. “Een kleine, vertrouwde wereld. Je weet wat je aan elkaar hebt.”

Een leraar van de opleiding MTS Bouwkunde attendeerde hem op een vacature bij kozijnmontagebedrijf. “Daar deed ik twee jaar de planning en de servicedienst.” In 1999 stapte hij over naar Serku Bouw- en Kozijntechniek. “Ik werd verantwoordelijk voor het runnen van het kantoor. Daarnaast deed ik werkvoorbereiding, calculatie en inkoop.” Serku is gestaag gegroeid: van zo’n 10 mensen toen tot zo’n 60 medewerkers nu. “Ik ben nog steeds verantwoordelijk voor de inkoop van materialen, zowel voor montage als productie. Daarnaast doe ik nog een stukje ICT en een beetje calculatie.” Verder is hij betrokken bij alle nieuwbouw- en renovatieprojecten. “Mijn collega Kokkie Kalayci en ik zijn in een project het aanspreekpunt voor de klant.”

et duo heeft de taken verdeeld. “Mijn collega doet de calculatie en de projectvoorbereiding. Zodra de prijs akkoord is, kom ik erbij om te bespreken wat de klant precies wil: maten, detailleringen e.d. Ik pak het verder op tot de jongens van de montage aan de slag gaan. Tijdens de montage ben ik ook het aanspreekpunt.” Vincent is een specialist met passie voor de techniek en de details. “Kunststof kozijnen heb ik van a tot z leren kennen. Wat is het juiste beslag? Is het handig om een deur naar binnen of juist naar binnen te laten draaien? Over alle ins en outs kan ik tijdens de opstart van projecten zaken uitleg en advies geven.”

Technische uitdagingen zijn favoriet

In elk project adviseert Vincent over de beste technische oplossing. Bij nieuwbouwprojecten gebeurt dat uiteraard binnen de voorwaarden die de architect in het bestek heeft geformuleerd. Renovatieprojecten zijn anders. Spannender, omdat ze voor onverwachte uitdagingen zorgen. “Je weet nooit wat je aan detaillering tegenkomt. Hoe ga je het afkleden? Hoe krijg je het waterdicht? In overleg met de opdrachtgever zoek je dan de optimale oplossing zoeken. Daarom vind ik renovatieprojecten het leukst om te doen.” Scholen en verzorgingstehuizen uit de jaren 70 stellen misschien wel de grootste uitdagingen. “Die hebben vaak van die grote samengestelde kozijnen en puien. Omdat de constructie zelfdragend dient te zijn, moet je goed kijken wat de beste detaillering is. De waterdichtheid van scholen uit de jaren 70 is een andere uitdaging. Met zo smal mogelijke hoekoplossingen maak je het perfect wind- en waterdicht en probeer je tot het mooist haalbare resultaat te komen.” Het overwinnen van technische obstakels geeft voldoening. “Er zijn veel projecten waar ik trots op ben. Dan denk ik: het is toch weer gelukt!”

Tevreden opdrachtgevers

Nog belangrijker dan de voldoening van Vincent en zijn collega’s is het oordeel van de opdrachtgever. “Tevreden klanten zorgen voor nieuwe projecten.” Goed uitgevoerde projecten vormen de enige reclame die Serku maakt. “Daaraan zien mensen hoe we werken.” Waar letten opdrachtgevers op? “De juiste prijs-kwaliteitverhouding om te beginnen. We maken duidelijke prijsafspraken waarbij de klant precies weet waar hij aan toe is. Met het oog op de kwaliteit heeft Serku een aantal jaren geleden bewust gekozen voor VEKA profielen. Door mijn ervaring op een serviceafdeling weet ik wat er mis kan gaan, als de kwaliteit niet goed is. Maar met de VEKA profielen hebben we nooit reclamaties. Daar komt bij dat het VEKA programma compleet is. En de levertijden zijn betrouwbaar: daar kan je de productie op afstemmen.” Dat Vincent helemaal achter de kwaliteit van VEKA staat, bewijst ook zijn fraaie, tien jaar geleden gebouwde huis. “De kozijnen bevallen uitstekend!” Er is nog meer waar opdrachtgevers op letten. “Hoe ga je om met vragen tijdens een project? Wat het ook is, wij lossen het op. Ook daarom komen klanten bij ons terug.”

Eerlijkheid voor alles

Serku is een prettige werkgever. En de kleine wereld die de kozijnenbranche is, bevalt Vincent ook. “Je komt elkaar altijd weer tegen. Als je eerlijk bent en doet wat je zegt, hoef je nergens voor weg te lopen. Zo heb ik goede relaties met opdrachtgevers opgebouwd.” Hoe wordt in die kleine wereld naar hem gekeken? “Ik draai er niet omheen; ik zeg de dingen recht voor z’n raap. Ze weten wat ze aan me hebben.”