De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking stijgt en het aandeel van de groep ouderen in de totale bevolking wordt steeds groter. De dubbele vergrijzing is in volle gang. Hoe gaan al die senioren wonen? Volgens Dennis Bol, marketingmanager van De Meeuw in Oirschot, is flexibel bouwen een belangrijk deel van de oplossing.

Het CBS verwacht dat het aantal 65-plussers toeneemt naar 4,7 miljoen in 2041. De groep 80-plussers gaat vanaf 2025 sterk groeien. In 2040 zal dan zo’n 26 procent van de bevolking 65-plusser zijn, waarvan een derde dan ouder is dan 80 jaar. “Dit leidt tot een grote toename van de woon- en zorgvraag, terwijl de diversiteit van de vraag ook groter wordt. We zien nu natuurlijk al dat mensen langer in hun eigen omgeving verzorgd moeten of willen worden. De overheidsmaatregelen met betrekking tot scheiding van wonen en zorg spelen hierbij een rol. Daarnaast zijn veel senioren nog zo vitaal dat zij graag in hun eigen omgeving blijven.” Volgens Bol moeten we echter nog verder kijken: “De individuele vraag eindigt doordat iemand naar een verpleeghuis gaat of sterft. Bovendien zal de vergrijzing na 2040 weer afnemen. Wie duurzame woonoplossingen wil bieden, zal ook daarop willen anticiperen.”

Inspelen op de veranderende woonvraag

Er zijn veel initiatieven die inspelen op de woonvraag van ouderen. “Een plaatselijke aannemer kan bijvoorbeeld prima een mantelzorgwoning in de tuin plaatsen, maar kan vaak minder goed meegaan met verandering of wegvallen van de vraag.” Voor De Meeuw als specialist in flexibel bouwen ligt dat anders. “We werken op nationale schaal. Elke woning die we maken en plaatsen, kunnen we terugnemen. In ons industriële proces maken we de woning dan geschikt voor een volgende gebruiker. Bovendien bieden we een financiële constructie op maat, bijv. huren, kopen (met terugkoop) of leasen. Traditionele bouwers zijn daar minder happig op, maar voor ons hoort dat tot de corebusiness.”

Samenwerking met PasAan

De Meeuw heeft veel ervaring in het realiseren van tijdelijke woonoplossingen in opdracht van zorgaanbieders. Zo’n 15 jaar geleden ging De Meeuw zich ook bezighouden met mantelzorgwoningen en aanklikwoningen voor consumenten. “Omdat De Meeuw zich wil blijven concentreren op de b-to-b-markt, werken we hiervoor samen met een partner. PasAan in ’s-Hertogenbosch regelt het van a tot z met de klant.” In samenspel met PasAan zorgt De Meeuw ervoor dat de woning wordt afgestemd op de comfortwensen en zorgbehoefte van de bewoner. “De woning wordt turnkey geleverd, met alle installaties en compleet ingericht, als men dat wil. Iemand die dement wordt, heeft andere zorgbehoeften dan iemand die slecht ter been is. Een omgeving met duidelijk herkenbare elementen is voor mensen met dementie bijvoorbeeld belangrijk. Voor mensen met mobiliteitsproblemen kunnen we bijvoorbeeld een tillift, verlaagde badkamerfaciliteiten en een aangepaste douche-opstelling plaatsen. Daarnaast maken we gebruik van domotica: zorgtechnologie die de situatie monitort en een seintje geeft naar zorginstantie of familie als het met de bewoner niet goed gaat.”

Groeimarkt

Bol beschikt niet over exacte cijfers, maar zeker is dat de markt sterk groeit. “De wetgeving is er ook op aangepast: tegenwoordig is het mogelijk om voor maximaal 15 jaar een tijdelijke woning op het erf te plaatsen. Dat is bijvoorbeeld handig voor kinderen die hun ouders bij hen in de tuin willen laten wonen. Maar het is ook praktisch voor ouderen die op hun eigen plek willen blijven. Wanneer zij minder mobiel worden, kunnen ze kiezen voor een aanklikwoning aan het huis, zodat ze alle faciliteiten op de begane grond hebben.”